Frank Jiménez
“El millor plat és el de la mare o el de l'àvia”
És el xef executiu de tot el resort de l’Hermitage Andorra. 31 anys. Nascut a Manresa, va començar a cuinar als quinze anys i des de fa una dècada treballa al costat de l’estrella Michelin Nandu Jubany.
Quan va començar a cuinar?
Vaig començar a cuinar amb quinze anys i amb setze ja vaig passar a treballar, pelant patates, en alguns restaurants de Manresa. Després em vaig apuntar a l’escola Joviat de cuina de Manresa.
Vostè va començar a treballar abans de formar-se. Creu que és important l’educació en la cuina?
És important. Penso que lligar la pràctica i anar a l’escola és fonamental. Treballant agafes habilitats i a l’escola agafes la base. Per als nois és vital estudiar i aprendre, com qui estudia mecànica. Un cuiner també ha d’estudiar les nocions més bàsiques i les que són més complexes.
Quin és el seu plat preferit a l’hora de cuinar?
El meu plat favorit de cuinar? Et diria que m’agraden molt tots els plats amb un molt bon producte. Podríem parlar de l’arròs. A més, aquest és un dels plats més difícils de fer. Avui dia és molt complicat trobar-se amb un bon plat d’arròs.
I a l’hora de menjar?
Uns bons canelons, definitivament (riu).
Insisteixo, vostè que és un professional, deu tenir un plat que se li hagi resistit alguna vegada.
Que em costa de fer? Al final costa tot. Tot té el seu problema i jo sempre dic una cosa, un cuiner pot fer 10.000 plats diferents, però el millor plat que pots menjar el fa la mare. Ella ha fet tota la vida els seus dos grans plats i no pots arribar al plat tan bo que fa ella. A un cuiner li passa això, al final el millor plat és el de la mare o el de l’àvia perquè l’han fet durant tota la vida.
En què pensa mentre està cuinant?
No penso en res, només en allò que tinc entre les mans. Cuinar em relaxa moltíssim, m’oblido de tot. Hi ha molts xefs executius que no trepitgen mai la cuina, però la veritat és que jo aprofito per anar a cuines cada vegada que puc.
Parla de la feina dels xefs executius, què fa exactament un xef executiu?
Un xef executiu fa els horaris, els menús, les planificacions i controla tot el personal, per exemple.
Quin menú de Nadal ens recomana?
Nosaltres farem de primer escudella barrejada amb galets, després farem canelons, després farem un picantó farcit a la catalana. Finalment, un tronc de Nadal que fem nosaltres boníssim i per acabar panettone.
Panettone. Un imprescindible a totes les taules de Nadal.
Sí, penso que un panettone, una bona neula o uns torrons artesanals són quelcom que no pot faltar a la taula de Nadal. Respecte a la cuina andorrana, destacaria el formatge, la carn de vedella, el trinxat o les sopes.