Míriam Rubio

“A la feina tens contacte amb la gent i et sents útil”

Treballa a la botiga Carisma d’Andorra la Vella. Va néixer a Barcelona, però fa 30 anys que viu al Principat. Va perdre part de la capacitat auditiva i té certes limitacions a la vista. Forma part del programa d’inserció laboral Agentas de l’EENSM

Míriam Rubio forma part del programa d'inserció laboral Agentas de l'EENSM

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Com va arribar a treballar a la botiga?

Estant en un voluntariat a l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell em vaig assabentar que hi havia aquest programa. Em vaig dirigir a l’assistent social i ella va ser la que em va parlar del programa d’Agentas. Em va informar que per participar-hi havia de passar una valoració, que es diu Conava, i a partir d’aquí es buscarien ocupacions adaptades a les meves capacitats.

Va intentar trobar feina a d’altres empreses?

Quan em van operar vaig enviar currículums i em vaig presentar a molts llocs. Ja només per l’edat et costa molt de trobar feina. Si a sobre afegeixes que tens unes limitacions, la realitat és aquesta. Per mi, dins de tot el que m’ha passat, he tingut molta sort, perquè he pogut accedir a aquesta feina.

Ha notat cap canvi en vostè mateixa?

Sí, és clar, perquè amb una feina com aquesta tens contacte amb la gent i et sents útil. D’una altra manera, et quedes a casa i no avances. Si jo em quedés a casa seria molt pitjor. No soc una persona d’estar pel carrer i llavors em tancaria i no tindria relació amb d’altres persones, com ara sí que tinc. Treballar aquí m’ajuda molt. Veus que fas coses, que fas tasques molt diferents i no t’atures mai.

Recomanaria entrar en el programa a d’altres persones amb capacitats diverses?

Sí. Conec altres casos i sempre els dic que haurien de parlar amb la seva assistent social i fer la Conava per poder treballar. Existeix aquesta manera de poder integrar-se amb feines adaptades al que nosaltres tenim. Jo tampoc la coneixia abans. Per a mi, la feina que feien a l’Escola de Meritxell i Carisma era desconeguda.

Els ajuda a la inclusió social?

Per descomptat. Ja no és només estar treballant en una feina remunerada, que ens ajuda en la nostra independència, sinó que també es fan formacions. A més, els treballadors, després d’aquesta experiència, poden anar a una altra empresa.

Com és la relació entre els treballadors?

Ens ajudem molt els uns als altres. A vegades potser un dia no rendeixes perquè hi ha altres factors que t’afecten. Jo mateixa evito fer depèn de quines coses i busco altres tasques per fer. No t’estàs mai parat. O li comentes a la companya i aquell dia ella fa més. Fem un equip i ens anem ajudant els uns als altres.

Existeix la inclusió social a Andorra?

Sí, però penso que hi podria haver una miqueta més de compromís. Hi ha moltes empreses i molts locals buits, tancats des de fa anys, que se’ns podrien facilitar i tenir l’oportunitat de poder treballar-hi. D’aquesta manera hi hauria possibilitats de poder incorporar més gent.

tracking