Guillem Francisco

“És important poder tenir una xarxa de talent andorrà”

Innovació al servei de les ciutats. Enginyer. Va treballar a l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra abans d’incorporar-se a la fundació Actua, on participa en diferents projectes. Un dels últims consisteix a redissenyar un barri d’Hamburg.

“És important poder tenir una xarxa de talent andorrà”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

En què consisteix el projecte a Hamburg?

Bé, Andorra està dins de la xarxa de ciutats del Massachusetts Institute of Technology (MIT), que desenvolupa diferents projectes. Un dels referents a urbanisme s’està portant a terme a Hamburg. Una universitat d’allà, que també té acord amb el MIT, s’ha proposat redissenyar tot un barri nou de la ciutat, Grasbrook.

Què s’hi està fent?

Estan utilitzant eines punteres per analitzar com es pot reconfigurar un barri d’una forma més eficient, en qüestions com mobilitat o medi ambient, sempre utilitzant eines tecnològiques. Com que aquí a Escaldes hi ha un projecte similar a la zona del Clot d’Emprivat, estem veient com utilitzen aquestes tecnologies i com nosaltres podríem fer-les servir a Andorra.

I què pot aportar Actua?

Per exemple, tot allò relacionat amb l’anàlisi de la mobilitat, que és una de les qüestions que més hem treballat aquí al país.

De quina manera s’aplicarà després aquest sistema a Andorra?

Ells utilitzen eines de simulació que són de codi obert. És un nivell de treball tan abstracte, que és molt fàcil aplicar aquests sistemes a diferents zones del món, també aquí. Totes aquestes eines tenen en compte molts indicadors, que són capaços de dir-nos de quina manera s’està urbanitzant un barri, i quins punts forts o febles pot tenir posteriorment.

En quines línies treballa avui dia Actua al país?

Fins ara estàvem molt centrats en anàlisi de dades, i ara el que volem és, a partir d’aquestes dades, oferir serveis per als diferents departaments del govern.

Per exemple...

En turisme, facilitar dades sobre la nacionalitat dels visitants, saber per on s’han mogut o quines són les atraccions que més els motiven. O a nivell de trànsit, estudiar quines són les hores i els punts més conflictius. I, després, tot allò relacionat amb sensòrica, que permet fer un mapejat de la ciutat per conèixer factors com les emissions contaminants o els impactes acústics. Tot això permet facilitar després la presa de decisions polítiques.

És difícil trobar investigadors d’Andorra i que s’impliquin?

Precisament des d’Actua estem seguint el que fan els estudiants andorrans a fora i en quins projectes treballen després. I en la mesura del possible, intentem atreure’ls cap a Andorra. És important poder tenir una xarxa de talent andorrà, i això és el que intentem fer. Sempre és interessant que hi hagi gent del país treballant en projectes d’aquí. És una mica el meu cas.

Com va anar tot plegat?

Jo estava estudiant a Mont-real i vaig conèixer el projecte del MIT. Va ser la manera de tornar a Andorra i involucrar-me en aquestes tasques.

tracking