Ramon Tena

“A Andorra manca una cultura de la mediació”

>> Dirigeix l’empresa Dialoga, centrada a generar diàleg davant els conflictes
39 anys. Nascut a Andorra la Vella, va començar a estudiar i treballar com a mediador a partir del 2010. Tot i això, confessa que sempre s’havia volgut dedicar a ajudar els altres.

“A Andorra manca una cultura de la mediació”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Com defineix la mediació?

És una forma de gestionar els conflictes a través del diàleg. Bàsicament, consisteix en la intervenció d’un professional neutral i imparcial que ajuda les parts a facilitar aquest diàleg per desfer malentesos.

Deu ser complicat mitjançar entre dues parts enfrontades.

Precisament, la mediació també ajuda a veure els conflictes des de diferents punts de vista, perquè tenim tendència a veure els problemes des del nostre punt de vista. Nosaltres ajudem a aconseguir una visió de 360 graus.

Potser a Andorra i als països de l’arc mediterrani no hi ha costum de resoldre els conflictes a través de la mediació.

Sí, és una qüestió cultural. A Andorra manca una cultura de la mediació. De fet, quan tenim un conflicte hi ha tendència a recórrer de manera immediata a la via judicial. I clar, els valors de la mediació van en sentit contrari.

I als països veïns?

Als països veïns, França i Espanya, la mediació funciona des de fa uns vint anys i funciona bastant bé. I si ho comparem amb els països anglosaxons, com ara els Estats Units o Anglaterra, la mediació funciona molt més, ja que les autoritats també han fet una aposta forta en aquest sentit.

Què es guanya recorrent a la mediació?

En un país com Andorra, sobretot, es guanya confidencialitat i permet resoldre els conflictes de manera més discreta que a través de la via judicial. Així mateix, cal destacar que l’acord al qual s’arriba és l’acord entre les dues parts. És a dir, no és quelcom imposat per una tercera part, sinó que tu mateix ets el protagonista de l’acord.

Quin és el cas més curiós en què ha intervingut?

Els casos més curiosos els trobem als Estats Units, ja que es fa un tipus de mediació que a Andorra encara costa de veure. I és que allà les mediacions participen en assumptes d’entre 2 i 10 milions de dòlars. Potser uns altres casos curiosos, també als Estats Units, són aquells en què hi ha conflictes amb quantitats de fins a 8.000 euros i que s’acaben resolent en una sessió d’una hora.

Quan està amb els seus amics o familiars li surt la vena de la mediació?

Sí, perquè el que em dona la mediació són eines per gestionar els meus propis conflictes. El mediador ha de practicar eines com ara l’escolta activa o l’empatia.

Es neix mediador o acabes convertint-t’hi?

Aquesta és la pregunta trampa (riu). Crec que hi ha una manera de ser que facilita el fet de ser mediador. No obstant això, hi ha un seguit d’eines i una formació que qualsevol persona pot seguir amb l’objectiu de desenvolupar-se com a mediador.

tracking