Marcel Planellas

“L'emprenedor no és un jugador, ell avalua el risc”

Dirigeix el projecte que avaluarà les competències emprenedores dels alumnes andorrans. Expert en emprenedoria, destaca la capacitat que tenen algunes persones per fer realitat un projecte on d’altres només veuen problemes i defensa les possibilitats d’Andorra en aquest camp.

“L'emprenedor no és un jugador, ell avalua el risc”ESADE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Tothom pot ser emprenedor?

No tothom està disposat a assumir el risc de posar en marxa un nou projecte. L’emprenedor és una persona que és capaç de detectar noves oportunitats on altres veuen un problema. Però és també una persona orientada a l’acció, que vol transformar aquesta oportunitat en un projecte i fer-lo realitat.

Tenir capital és una excusa o una realitat a l’hora d’arriscar-se?

Una altra característica important de l’emprenedor és la capacitat de mobilitzar recursos perquè el seu projecte esdevingui una realitat. Ha de ser capaç de planificar i avaluar la factibilitat del projecte que vol posar en marxa. L’emprenedor no és un jugador. Ha fet una avaluació del risc, s’hi ha implicat i després ha cercat els recursos que necessita.

És fàcil trobar inversors per a nous projectes?

Actualment hi ha diverses fonts de finançament, tant públiques com privades. Per exemple, a Esade hi ha el Business Angels Networks que és una xarxa d’inversors privats que cerquen projectes de noves empreses per a invertir, individualment o col·lectivament. Els requisits són que siguin projectes innovadors, amb potencial de creixement i un bon equip emprenedor.

On pot arribar Andorra en el camp de l’emprenedoria?

A Andorra hi ha molts exemples de persones que han desenvolupat noves iniciatives, tant dins del camp empresarial com social o esportiu. La formació en les competències emprenedores dins de l’escola andorrana pot ser una manera de plantar la llavor en les noves generacions perquè en el futur sigui una societat encara més innovadora i emprenedora.

El sistema de competències és el futur de l’educació?

La formació a través del desenvolupament de les competències és una tendència de futur dins l’educació. En un entorn tan canviant, els coneixements poden tenir data de caducitat. En canvi hi ha competències (la capacitat d’anàlisi, de treballar en equip, de comunicació o d’iniciativa emprenedora) que ens poden acompanyar de manera permanent en el nostre creixement com a persones i professionals.

Què pot aportar Esade als joves d’Andorra?

Dins de l’àmbit de l’emprenedoria, Esade ha estat reconeguda darrerament pel rànquing de Bloomberg Businessweek com la millor escola del món fora dels Estats Units. Ens agradaria aportar aquest coneixement i col·laborar amb els equips directius i docents de l’escola andorrana per a desenvolupar les competències emprenedores dels seus estudiants de secundària.

Quin consell dona als seus alumnes abans d’iniciar un projecte personal professional?

Que siguin bons professionals i ciutadans responsables.

tracking