Javier de las Muelas
“Els millors còctels només tenen dos o tres ingredients”
Ha creat el còctel de la final de la Copa del Món d’Esquí 63 anys. Ha convertit la passió per servir els clients en la seva forma de vida i avui té 28 establiments repartits per tot el món. Té una gran vinculació amb el país i està en el projecte guanyador del casino
Quin gust té una Copa del Món d’Esquí?
Més que l’esquí, em vaig inspirar en Andorra. És un país que m’estimo molt i amb el qual tinc molt contacte, de manera que pensant en ell, en les seves olors, en la seva natura, vaig crear el còctel.
I a què té gust Andorra?
Més que el gust, potser és l’olor el que més em recorda el Principat. Aquí hi ha ametlles, a l’estiu el romaní omple d’olor les muntanyes i a l’hivern hi ha gel per tot arreu, i aquest és un component essencial en la cocteleria.
I quin retorn ha tingut?
Molt positiu, la veritat. Hem fet dues presentacions, una aquí a la tercera edició de l’Snow Club Gourmet i la segona a Barcelona, al Dry Martini, i en els dos llocs, la gent em deia que li havia agradat molt.
Com li va arribar el projecte?
Vaig venir a la presentació de la Copa del Món i parlant de la manera més natural amb el director, el Conrad Blanch, vam dir que estaria molt bé buscar de quina manera podríem col·laborar, i ràpidament ens va venir al cap fer un còctel per a aquesta ocasió.
No és el primer projecte en el qual s’engresca aquí.
No, perquè estic en la proposta de l’empresa adjudicatària del casino. Penso que pot ser un gran impuls per al país com ho va ser Caldea en el seu moment.
Avui torna a ser modern anar a fer un còctel?
No crec que mai ho hagi deixat de ser. Vaig començar el 1979 des de Barcelona i avui estic a molts països diferents. Forma part de la nostra cultura anar a beure al bar i hi ha més vida que la cervesa.
Creu que hi ha una mica de ‘postureo’ amb la cocteleria i en fer-los a casa?
A la gent li agrada preparar combinats a casa, sigui per als amics, per a la parella o per a algú a qui vulguin impressionar. Per a aquells que en volen aprendre, vaig treure el llibre Cóctel para Dummies i si vols, allà trobaràs com fer-los ben bons (riu).
Insinua que jo puc ser cocteler?
Home, els qui ens dediquem a això no som científics ni hem estudiat telecomunicacions. Cal tenir coneixements però si un s’aplica, els pot tenir. Això sí, juguem amb nocions de química, per veure la reacció de dos líquids quan entren en contacte, i amb les matemàtiques, per escollir les proporcions exactes de cada producte.
Per si de cas, recomani’m un còctel que a vostè li agradi?
Això ho tinc molt clar. Per a mi els millors còctels són aquells que només porten dos o tres ingredients. No cal més. Per això, els meus preferits són el Dry Martini [el nom del seu bar emblemàtic de Barcelona], el Negroni, que per a aperitius és perfecte, o el Gimlet, que em recorda al cinema amb blanc i negre.