Carlo Sala
“La 'blockchain' és un canvi cultural i no és fàcil imposar-lo”
Posar llum sobre la revolució que promet la tecnologia ‘blockchain’. Convidat pel Chapter Esade Alumni Andorra avui pronuncia la conferència ‘Què és la ‘blockchain’ i com canviarà les nostres vides?’( hotel Roc Blanc, 19 hores)
El que coneixem, del que es parla, és de la moneda virtual, però la tecnologia ‘blockchain’ té més aplicacions.
En principi es pot aplicar en qualsevol àmbit on hi ha un intercanvi de dades entre persones i es necessita algú enmig perquè no hi ha prou confiança. Vols comprar una casa i necessites un advocat, el professional que sigui, que et faci el tràmit. Doncs pots treure aquesta persona i posar la confiança en el codi. És la idea principal de la blockchain.
Eliminar intermediaris, doncs.
Cada vegada que cal crear un database on hi ha problemes de confiança es pot treure l’intermediari. El sistema bitcoin és un intercanvi de moneda, una acció en què normalment hi ha un banc enmig. I es pot pensar en qualsevol sistema on hi ha una persona, un intermediari. Es pot posar el codi, l’algoritme, com a sistema de confiança.
Suposa un canvi de paradigma molt gran. Pagar amb moneda virtual, per exemple, no és una accio fàcil d’entendre.
Hi ha dues, tres coses tècniques que estudiant més o menys es poden entendre. Però hi ha un quart punt que crec que és el problema més gran, el canvi cultural. És un canvi cultural, un canvi de paradigma molt fort, i no es fàcil imposar-lo a la gent. També és un problema que si parles de monedes parles de poder econòmic. Són temes oberts que estan bloquejant la blockchain.
També significarà canvis en l’entorn laboral, destrucció de llocs de treball?
Crec que per entendre on som hem d’entendre el que ha passat. Amb les altres revolucions industrials al principi molta gent ha perdut la feina però després el que passa normalment és que la qualitat de vida creix. Però quin serà el resultat final d’aquesta quarta revolució industrial és encara una pregunta oberta.
Quan farà eclosió?
És molt difícil dir-ho. No m’agrada predir un dia. El que és segur és que hi haurà canvis molt més ràpids i forts que abans.
A Andorra hi ha hagut l’intent d’aprovar una llei d’actius virtuals per establir les bases que regulin el que es considera que pot esdevenir un sector econòmic potent, un pol d’activitat.
Hi ha llocs de feina que es perdran i d’altres que es crearan. Potser en deu anys es pot fer la mateixa quantitat de feina però treballant menys hores.
Què me’n diu de l’especulació a l’entorn de la moneda virtual?
Hi ha hagut especulació perquè era una manera fàcil de fer diners. El problema ha estat que molta gent ha entrat al mercat sense entendre la tecnologia. Passa amb les novetats. Si parlem de la revolució tecnològica, d’Internet, també hi va haver bombolla. Hi ha companyies que han desaparegut i sobre aquest fracàs n’han nascut de noves.