Andreu Ariño
“A Papua, homes i dones viuen totalment separats”
Va ser a Andorra ahir per fer una conferència sobre la seva particular volta al món 31 anys, valencià. Va iniciar el viatge a l’Índia, passant per tot el sud-est asiàtic, Austràlia, Nova Zelanda i Amèrica del sud, bàsicament Bolívia. El que més el va impactar va ser Papua Nova Guinea
Com decideix emprendre una volta al món?
La cosmologia és l’estudi de l’univers i necessitava veure el món des de diferents perspectives i cultures. La meva motivació era transitar per diferents espais per entendre com viuen i veuen el món.
Com lliga la cosmologia amb el públic a qui s’adreça?
La ciència sempre té una aplicació pràctica, per exemple en l’àmbit tecnològic, però la cosmologia és una mena d’excepció ja que intenta explicar l’origen de tot i respondre a les preguntes que menys ens satisfan, com saber d’on venim i com s’ha creat tot el què coneixem avui en dia.
Fora de l’àmbit científic, què l’ha portat a descobrir el viatge?
Vaig començar a l’Índia, passant per tot el sud-est asiàtic, Austràlia i Nova Zelanda, a les nostres antípodes. A Amèrica del sud bàsicament vaig ser a Bolívia. He passat per llocs com Papua Nova Guinea, on parlen unes 1.500 llengües, i allà canvia completament la dimensió humana. Hi ha moltes societats diverses i s’estan perdent, en part perquè els està arribant el sistema educatiu occidental i està perjudicant les seves cultures.
Quan arriba a un lloc on es parlen 1.500 llengües, com hi aterra i es comença a relacionar?
Entre ells ja es relacionen de maneres molt diferents. Tu el que fas és passar per un trànsit. El més bonic és que quan vas canviant de cultures, connectes amb el més bàsic de la humanitat, que existeix a qualsevol cultura: un somriure, jugar amb els nens, participar en les seves feines, dormir-hi... si no els suposes una amenaça, t’acullen a qualsevol cultura i estaran molt agraïts.
La seva volta al món ha acabat?
La volta al món, sí, però jo vull continuar viatjant i, de fet, ho estic fent.
Ho fa perquè necessita encara més respostes o perquè simplement no vol deixar-ho?
A cada lloc on vas trobes nous escenaris i, per tant, noves respostes, però també és cert que el viatjar és una activitat que t’anima a seguir practicant-la.
Des de la primera maleta fins avui, considera que ha complert l’objectiu que perseguia?
L’he superat amb escreix! He trencat moltes preconcepcions que tenia abans de començar.
Com ara?
Coses com la manera de formar famílies, de dormir, de relacionar-te amb l’entorn. La societat té molt més marge de maniobra, alguns no te’ls podries ni imaginar. A Papua, per exemple, homes i dones viuen totalment separats.
Quin missatge va enviar a Andorra?
Que a la cultura occidental tenim una perspectiva molt limitada del que és el món i l’hem d’explorar molt més, recomano a tothom l’experiència.