Blanca Treig

“Recuperar el talent jove a Andorra no sempre és fàcil”

“Recuperar el talent jove a Andorra no sempre és fàcil”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Ahir es van iniciar a Barcelona els tallers del Moviment Jove.

És un projecte del Carnet Jove que s’inicia a la capital catalana perquè tenim clar que els joves d’Andorra no tan sols són al Principat. El 5, 6 i 7 de març els farem a Andorra, mentre que el darrer el realitzarem a Tolosa, el 12 de març. En total són cinc tallers, amb deu joves a cadascun.

Què es tracta als tallers?

Són tallers de cocreació. Hi ha dos dinamitzadors però el nostre paper és molt neutre i secundari. La idea és proporcionar una sèrie d’eines simples perquè siguin ells mateixos que creïn el propi contingut de cada taller i, en funció de la seva visió, allò que realment els preocupa, els interessa, els motiva o creuen rellevant.

Llavors, ells seran els prota­gonistes?

El que no volem és caure en la metodologia convencional d’interrogar el jove amb unes eines molt tancades. La idea és simplement facilitar l’espai perquè ells puguin, espontàniament, i en funció de la dinàmica que es produeixi, anar desenvolupant les temàtiques de les quals vulguin parlar. També obrirem un període de participació digital perquè qualsevol jove tingui l’oportunitat de dir-hi la seva. I després de la fase de recopilació obrirem un període de votació, valoració i jerarquització.

El jove andorrà quin perfil té?

Hi ha molts tipus de perfils. El que és clar és que hi ha força èxode de joves que surten d’Andorra per anar a estudiar a fora. Recuperar el talent jove a Andorra no sempre és fàcil perquè no està del tot garantit que hi hagi els mecanismes suficients per facilitar el retorn del talent.

Quin és l’objectiu dels tallers?

Tractarem d’identificar des de l’experiència real i vital dels joves quins són els reptes que ha d’afrontar el país pel que fa a polítiques i accions relacionades amb la joventut. Potser hi haurà afers que estan funcionant bé i els joves no tindran gaire a afegir, però des de la perspectiva dels joves aquestes coses són susceptibles de millorar o, fins i tot, de començar a fer.

I el pas final?

Entregarem un informe del jovent a Andorra que serveixi en diversos àmbits, entre els quals a Govern. Podria ser, per exemple, l’embrió d’un proper pla nacional de joventut. És cert que fa uns deu anys se’n va fer un, però els plans de joventut tenen la vigència que tenen i tocaria renovar-los, i tampoc no sabem fins a quin punt el pla es va acabar desenvolupant i implementant.

Què n’espera del projecte?

Una de les coses en què més insistíem era destacar la necessitat que sigui un projecte transformador. Volíem evitar que, després de tota la feina, quedés oblidat en una biblioteca. Necessitem el compromís de tothom.

tracking