Irene Cordón

“Els antics egipcis són els grans inventors de la cervesa”

Va protagonitzar una xerrada al Cicle de muntanya i viatges de la Massana 46 anys. Nascuda a Barcelona, és especialista en història de l’antic Egipte. Col·labora des de fa una dècada en diversos mitjans de comunicació i imparteix classes en centres com la Universitat de Múrcia

“Els antics egipcis són els grans inventors de la cervesa”I. C.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Què és l’egiptologia?

És l’estudi d’una cultura que ja no existeix, l’antiga civilització en què vivien tots els faraons. Estem parlant des de 3.000 anys abans de Crist fins a l’any 30.

Quin és el paper que va jugar el riu Nil en el desenvolupament d’aquesta civilització?

Sense l’existència del Nil aquest poble no hauria pogut desenvolupar-se ni hauria estat possible, perquè necessites aigua dolça per sobreviure. Per regar camps, per pescar o per traslladar-te.

Quines són les aportacions que ha fet l’antic Egipte a la societat actual, tant culturals com científiques?

N’hi ha una de molt divertida: els antics egipcis són els grans inventors de la cervesa. És a dir, la cervesa documentada més antiga és a l’Egipte. A més, també van inventar altres coses, com ara el rellotge o el calendari.

El calendari?

Sí. Sempre diem que el nostre calendari solar és dels romans, però és mentida perquè els romans el van aprendre dels egipcis.

En general, potser a la societat occidental actual no existeix la consciència d’aquest antic Egipte tan potent.

L’antic Egipte es mira com si fos una pel·lícula de Hollywood. Des d’Europa no ens adonem de tot el llegat que va deixar aquesta civilització i només mirem als grecs i a altres pobles europeus. Però s’ha de tenir clar que abans dels grecs els egipcis ja hi eren i nosaltres som hereus dels grecs.

Diu que a Europa no mirem l’antic Egipte i si ho fem, sovint fa la sensació que és a través d’estereotips com la mòmia, Cleòpatra i les piràmides.

És així. Jo faig la prova moltes vegades de demanar per la imatge que es té de l’antic Egipte i la gent em diu mòmies, Cleòpatra i potser alguna piràmide.

Això és positiu?

Ja és molt que una cultura digui això. De fet, és moltíssim perquè si fem la mateixa pregunta amb els maies o els assiris potser molta gent no sap què dir. Per tant, tothom pot reconèixer l’antic Egipte i darrere de Cleòpatra i les mòmies hi ha tota una civilització i coses per aprendre que són millors que una pel·lícula.

Per què una catalana té interès en la història d’una civilització tan llunyana com l’antic Egipte?

És una pregunta boníssima (riu). Jo vaig començar amb Grècia, però el dia que rasques t’anadones que els grecs havien comerciat amb un altre poble mediterrani que són els egipcis. Acabes llegint sobre ells i la cultura de l’antic Egipte t’enganxa.

Un lloc imprescindible per visitar a Egipte?

Egipte té un patrimoni cultural que no te l’acabes mai. Per a qui hi va per primera vegada recomanaria el més emblemàtic, que són les piràmides o anar a Luxor.

tracking