Jaume Ruiz

“Volem fer des d'Andorra la millor xocolata del món”

Cocreador de Xocland, la primera fàbrica integral de xocolata del Principat. 52 anys. Enamorat del cacau, ell i la seva dona han viscut en diferents països, i en un dels quals es van iniciar en la producció de xocolata com a ‘hobby’. El juliol passat van obrir una fàbrica a la Massana.

“Volem fer des d'Andorra la millor xocolata del món”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què és Xocland?

Som la primera fàbrica integral de xocolata d’Andorra. Això vol dir que fem tot el procés de producció des del cacau fins a la peça final, i venem els nostres productes a la mateixa fàbrica o a la botiga que tenim a la Massana.

Com se’ls va ocórrer aquesta idea i quin objectiu tenen?

La meva dona i jo som uns apassionats de la xocolata i aquí no es feia tot el procés. El que volem és fer des d’Andorra la millor xocolata del món, amb els millors ingredients però també amb les condicions ambientals més idònies que ens ofereix el país.

I aquestes quines són?

El clima de muntanya i sec. Pensi que algunes de les millors xocolates es fan a Suïssa, que té un clima molt similar, i és especialment important en el procés de temperar el cacau, ja que és molt sensible a les condicions d’humitat i de temperatura. Cal que estigui al voltant dels 20 graus i amb una humitat per sota del 40%, i això és el que tenim a Andorra.

Expliqui’m com es passa d’economista a mestre xocolater.

Amb la meva dona hem viscut molts anys fora. Vam començar aquesta aventura quan érem a Filipines i des de fa anys que volíem venir a Andorra perquè ens agrada molt el país. Anys després hem aconseguit unir les dues coses i ara vivim aquí fent una xocolata de màxima qualitat.

És capaç de menjar-ne de la que fan les grans marques?

Normalment no en menjo, no. Un cop t’habitues a tastar bons productes és difícil tornar als que no ho són tant, i crec que la xocolata artesanal és més bona que la que produeixen aquestes grans companyies. No sóc gaire cerveser però crec que passa una mica el mateix amb els amants de la cervesa artesanal perquè després d’acostumar-s’hi, ja no tornen al producte comercial.

Quina és la millor xocolata que ha tastat mai?

N’hem tastat de molts llocs i molt bones però la que més m’agrada és la nostra, la que fem aquí a la Massana. (Riu). A Europa es fa molt bon producte també i la que prefereixo és aquella que es fa de manera artesanal, sense conservants ni additius.

Posi’m la xocolata als llavis. Quins productes fan i on es ven?

Pràcticament només comercialitzem a la fàbrica i la botiga del poble. Allà podrà trobar rajoles de cacau de veritat al 90%, xocolata negra al 70%, una amb llet que porta més percentatge de cacau i una de blanca. A més, fem xoques (combinacions de xocolata amb fruits secs), pralinés, torrons, mones, trufes, rocs, etc. Ah, i evidentment, xocolata desfeta.

I ofereixen visites a la fàbrica.

És una manera de donar-nos a conèixer i volem que la gent vegi de primera mà que el que diem i prometem sobre la qualitat del producte és cert.

tracking