Jesús Pradero
“Qui abraça un arbre no està boig, és el més intel·ligent”
És el sisè any que conrearà un dels horts socials de la gent gran de la Massana 70 anys. Nascut al País Basc, fa gairebé 50 anys que viu a Andorra i dedica el temps lliure a treballar un dels horts per a la gent de la parròquia que ahir es van sortejar entre una vintena de padrins
Per què conrea un hort social?
Per diverses causes. Primer, perquè menges bé amb els productes que conrees, després, perquè fas salut, que és el més important, i finalment, perquè es una forma d’entretenir-se, de fer i trobar-te amb amics. És molt agradable passar l’estona a l’hort.
Quantes hores hi dedica?
Un parell d’hores al dia. Ara, al començament amb una hora ja n’hi hauria prou, però al final t’acabes entretenint perquè parles amb la gent. Passes una estona agradable, ja que pràcticament som amics tots. Hi anem gairebé cada dia, perquè és una bona manera de relacionar-te, de fer exercici, de respirar aire pur, de menjar bé i de poder tractar amb les plantes.
En quin sentit?
Hi ha estudis que diuen que relacionar-te amb les plantes allarga molt la vida i vius en millors condicions. Als Estats Units estan fent estudis sobre el cultiu de les plantes i sobre els beneficis per a les persones d’estar-hi en contacte. Per exemple, abraçar un arbre. El benefici que et porta és molt gran. Es pensa que el magnetisme de la Terra qui millor el transmet és un arbre perquè les seves arrels van cap a baix. Qui abraça un arbre no està boig, és el més intel·ligent.
És sorprenent el que diu.
Si fas un cultiu i estàs fent un hort t’hi trobes bé. No és només per l’exercici i pel menjar, hi ha moltes més coses. L’únic que no s’ha de deixar de fer és conrear i actualment no se li dona importància.
Què plantarà?
Enguany només plantaré un producte: bitxos. Són bitxos del meu poble, Sant Sebastià. No són picants ni difícils de conrear.
El bitxo té moltes propietats.
Sí. Moltíssimes. I és molt bo.
Quines són?
Totes les diferents classes de pebrots tenen una substància que és la capsaïcina que és un antibiòtic. La capsaïcina és el que dona el picant als pebrots. Sabem que els pebrots es defensen dels microbis amb aquesta substància que és antisèptica i antibiòtica. I, a més, és la millor que hi ha. Si tu vols que un bitxo o un pebrot de padró surti més picant l’has de tocar perquè es defensi.
Vostè fa servir el bitxo per cuinar o per a alguna cosa més?
El bitxo serveix per a tot. I a la cuina el picant del bitxo és exquisit. I per exemple el fet que les llonganisses, els xoriços o els pernils no es podreixin és perquè porten el pimentó, l’antibiòtic, que impedeix que aquests productes es facin malbé com li passaria a qualsevol altre tipus de carn. El bitxo també serveix per guarir ferides. Té una quantitat increïble de beneficis i per això el planto.
Què fa amb la producció?
Me’n quedo una part i la resta és per a la família i els amics.