Emmanuelle Besnard

“La creació artística s'hauria de valorar com una feina”

Un aparador per a l’art. La Xarranca va inaugurar l’any passat l’espai La Peixera, a ArtalRoc, perquè artistes del país hi puguin exposar de manera gratuïta. La presidenta de l’associació fa un balanç del funcionament.

“La creació artística s'hauria de valorar com una feina”E.B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quants artistes han passat per La Peixera en aquest any d’activitat?

Avui inaugurem la vuitena mostra, Immersió, a càrrec d’Esther Armengol. Durant aquest any s’ha pogut veure de tot: fotografia, pintura, instal·lacions, escultura... Cada artista és un món i cadascú té el seu mitjà d’expressió i les seves inquietuds, i nosaltres estem oberts a tot, tant de cara a artistes que vulguin exposar a La Peixera com a aquells que vulguin formar part de La Xarranca.

Quina és la seva filosofia?

La idea és que cada artista la utilitzi com a espai de treball, ja sigui per exposar la seva obra o per dur a terme un procés creador.

Com funciona?

Qui hi estigui interessat s’ha de posar en contacte amb nosaltres, i en funció de les demandes elaborem un calendari, per tal d’assegurar que les dates siguin compatibles. Un cop està tot acordat, se signa un contracte, perquè això funciona una mica com un lloguer, i li donem les claus a l’artista perquè pugui exposar durant el temps pactat.

La cessió de l’espai és totalment gratuïta?

Només demanem una petita fiança que retornem en acabar la mostra. Cal tenir en compte que el local tampoc no és nostre, sinó que ens l’han cedit el comú d’Escaldes i el Govern.

S’han trobat gaires artistes que vulguin exposar a La Peixera arran de l’obertura?

A poc a poc sí que han anat contactant amb nosaltres artistes interessats a mostrar les obres aquí, però encara costa. De moment tenim dues exposicions programades, a més de la que comença avui.

Com veu la salut de la creació artística a Andorra?

De creadors n’hi ha, el que costa és que realment aquesta activitat estigui valorada com una feina i no com una afició. Guanyar-se les garrofes amb la creació a Andorra és molt difícil. No diré que sigui impossible, perquè potser alguns ho aconsegueixen, però és molt complicat. Hi ha massa tendència a considerar sempre l’art i els artites com una cosa gratuïta, i el que caldria és valorar la creació com una feina. Perquè el procés de concebre i dur a terme una obra representa molt d’esforç, i això no és té en compte.

L’associació La Xarranca ha anat creixent des que es va renovar ara fa tres anys?

La veritat és que de socis encara som molt pocs. I de realment actius potser en som vuit. Esperem que de mica en mica la gent es vagi animant.

Cal ser artista per formar-ne part?

No, hi és benvinguda qualsevol persona interessada en l’art. Tot i que, evidentment, la majoria dels que en formem part també creem. I insisteixo que estem oberts a acollir creadors de qualsevol àmbit o disciplina.

tracking