Enrico di Luna
“A Itàlia hem hagut de lluitar contra l'odi a allò diferent”
Participant de la segona edició del projecte Grandalla, organitzat al Principat 35 anys. Italià. Nascut al petit poble de Lanino però resident a la ciutat de Forli, ha estat de visita a Andorra gràcies a la tasca de facilitador del YABC, una iniciativa de la Creu Roja i de la Mitja Lluna
Què l’ha portat a ser a Andorra aquesta darrera setmana?
Soc a Andorra per participar en el projecte Grandalla. Vinc per facilitar el programa YNBA (Youth as Agents of Behavourial Change).
Què és el YABC i què és el que fa especialment interessant aquesta iniciativa?
El YABC és una iniciativa de la Creu Roja que converteix els joves en els agents dels canvis de comportament per a la promoció de la cultura de la no-violència i de la pau. És un projecte que treballa de forma experiencial i busca la sensibilització en temes com la discriminació, el racisme, o a ajudar els que estan en situació d’exclusió social.
Entre tots els actes que han estat fent, quin és el que més destacaria?
No puc destacar-ne un per sobre dels altres. Tots, cadascun per diferents motius, els he trobat molt interessants.
És la primera vegada que participa en el projecte Grandalla?
Aquesta és la primera vegada que participo en aquest projecte. Però no és la primera vegada que surto d’Itàlia per tenir experiències com aquesta. Ho he fet en diverses ocasions. Ho procuro fer un parell de vegades cada any des de ja fa cert temps.
Com veu la situació de la Creu Roja al seu país, a Itàlia?
Els últims anys la nostra feina ha experimentat un gir, un canvi. Ara la nostra feina se centra en la qüestió de les migracions i en les persones que arriben a Itàlia i a Europa, i que són refugiades de guerra.
Imagino que, per als treballadors de l’organització a Itàlia, aquest canvi suposa un repte?
Sí. Ha suposat un repte molt gran per a tots nosaltres. Primer, perquè aquestes persones que arriben són gent no documentada que necessita ajuda i que, sovint, ha viscut situacions molt dures. I perquè, com a membres de Creu Roja Itàlia, hem hagut de lluitar contra el rebuig, contra l’odi a allò diferent en els últims anys. Nosaltres mirem de treballar per reduir aquest racisme existent.
Què és el que li agrada més d’assistir a aquests tipus d’esdeveniments?
Personalment, aquestes experiències, com la del projecte Grandalla a Andorra, em serveixen per connectar amb companys que són membres de Creu Roja d’altres països, per fer amistat amb ells i per conèixer altres projectes que l’organització està fent en altres països, per tal d’implementar-los al meu.
En l’àmbit personal, com li està anant l’experiència d’aquests dies a Andorra?
Està essent una experiència molt bona. M’agrada molt perquè puc tenir l’experiència de treballar en equip. Ja havia vingut en altres ocasions a Andorra quan treballava a la Creu Roja de Barcelona a fer algun acte.