Francesc Granja

“És important diferenciar entre sexualitat i genitalitat”

Un apropament divers a la sexualitat Des de Tandem Team promou que les persones amb diversitat funcional puguin viure plenament la seva sexualitat. Dijous vinent serà a la Seu per parlar d’“Acompanyament a la sexualitat en la infància”

“És important diferenciar entre sexualitat i genitalitat”F. G.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Per què ha triat el verb “acompanyar” per al títol de la xerrada?

Perquè ens situa mentalment al costat d'aquell a qui acompanyem. És una proposta per educar i aprendre alhora, i això suposa adoptar una mirada diferent per copsar i respectar les peculiaritats individuals de cada persona.

Com hauríem de parlar de sexualitat als infants per no reproduir tòpics no desitjables?

En primer lloc, cal diferenciar sexualitat i genitalitat i, a partir d’aquí, ens hem de plantejar com ajudem els infants a conèixer el propi cos perquè puguin construir la seva identitat sexual i la puguin viure amb naturalitat.

A quina edat comencem a ser conscients de la pròpia sexualitat?

Des del mateix moment del naixement, el nadó té la necessitat de les abraçades dels pares per sentir-se acceptat. Aquesta primera fase és fonamental per a l’educació implícita en el descobriment de la pròpia sexualitat i la construcció de la personalitat.

En el cas d’infants amb diversitat funcional, com s’ha d’orientar l'acompanyament?

Depèn del tipus de diversitat. Per exemple, un infant que sempre ha dut bolquers perquè pateix d'incontinència possiblement associarà aquesta part del seu cos amb una cosa lletja, desagradable, per la qual cosa arribarà un moment en què l’haurem d'anar guiant perquè es conegui millor a si mateix i experimenti sensacions diferents.

Com es pot preservar el dret a la intimitat quan necessites constantment l’ajuda d’algú altre?

Cal mostrar en tot moment un respecte absolut pel seu cos, per la seva nuesa, i ser extremament curosos en l’atenció a la seva intimitat. Cal evitar sobretot que puguin tenir la sensació que tothom pot accedir al seu cos, perquè així reduirem el risc d’abusos quan comenci a sentir el desig sexual.

Amb tants entrebancs com es troben les persones amb diversitat funcional, per què Tandem Team se centra precisament en l’acompanyament sexual?

Inicialment, Tandem Team havia de ser una entitat per acompa-nyar persones amb lesions de medul·la. Però quan parlàvem sobre com dur a la pràctica el nostre projecte, ens vam adonar que ningú no s’ocupava dels problemes relacionats ni amb l’afectivitat ni amb la sexualitat, i per això vam pensar a canviar la idea inicial per aquest àmbit d’atenció.

Qui pot accedir, i com, als serveis que presta l’entitat?

Cal explicar que Tandem Team és una associació sense ànim de lucre que promou l’autonomia i el benestar de les persones amb diversitat funcional. Els interessats en els nostres serveis n’hi ha prou que es posin en contacte amb nosaltres i acreditar quin tipus de diversitat funcional tenen, ser major d’edat i residir a Catalunya.

tracking