Suzette Böhringer
“La fitoteràpia ens fa ser més conscients del propi cos”
La farmaciola és a la natura. Nascuda a Suïssa, a principi dels anys vuitanta va arribar amb la parella a Ossera, a la vall de la Vansa, i s’hi van quedar. Diumenge passat va ser distingida amb el premi Trementinaire d’honor.
Poc s’ho devia pensar, quan va arribar a Ossera, que un dia la nomenarien Trementinaire d’honor, oi?
No, és clar. A més, abans tampoc no se’n parlava gaire, de les trementinaires. Va ser més tard, quan es va obrir el museu, que es van tornar a posar en valor.
Vostè, però, va conèixer la darrera trementinaire de la vall.
Sí, la Sofia Montaner, i el seu marit, el Miquel. Eren una parella molt eixerida, orgullosos del seu ofici i de la saviesa que n’havien acumulat després d’anys i anys de dedicar-s’hi.
Com és que va venir a viure a Ossera?
Vaig venir amb la parella, que ja havia estat abans a d’altres llocs d’Espanya a l’estiu.
I quan s’hi va trobar, li va costar d’adaptar-s’hi?
Era una vida molt diferent. Per exemple, no hi havia aigua corrent a les cases; l’aigua l’havíem d’anar a cercar a la font... Però érem molt joves i els problemes no ens espantaven.
En aquella època ja tenia coneixements sobre plantes remeieres?
Abans de venir havia treballat un estiu als Alps, recollint plantes per a una coneguda marca de caramels. A més, m’havia format com a fisioterapeuta, per la qual cosa també és útil conèixer les propietats de determinades plantes i olis essencials.
S’hi van fer de seguida, amb la Sofia?
Sí, tant ella com el seu marit eren gent molt oberta. Parlàvem sovint i els feia molta il·lusió poder trobar gent jove que volgués continuar l’ofici.
És habitual conrear les plantes remeieres en un hivernacle?
A l’hivernacle tenim el planter, i quan els brots comencen a créixer els trasplantem al camp i els conreem de manera ecològica. Antigament no es feia així: cada trementinaire collia el que podia carregar a l’esquena. Però avui dia, perquè surtin els comptes, cal tenir cura dels conreus per poder abastir les botigues que ens ho demanen.
Les herbes remeieres són tan eficaces com els fàrmacs?
No es pot generalitzar. Hi ha gent que es pren una pastilla i pensa que el medicament ho fa tot; en canvi, la fitoteràpia segueix un procés més lent, que activa tot el cos i ens ajuda a ser-ne més conscients, i, per tant, a cuidar-nos més.
Tradicions populars com collir determinades plantes amb lluna plena o la nit de Sant Joan, tenen cap fonament?
Les propietats d’una mateixa planta poden variar segons l’estació de l’any o el terra on creixen, entre d’altres factors. D’altra banda, hi ha tot un seguit de llegendes i tradicions que ens apropen a la natura i que, per això mateix, és bonic de conservar-les.