Marta Rosinach
“La nostra ajuda arriba a qui realment la necessita”
Solidaritat amb Veneçuela. L’Arevpa va endegar fa unes setmanes una campanya per recollir aliments i medicines per al país. El material es pot deixar en una caixa disponible al centre cultural la Llacuna fins divendres.
Com van decidir posar en marxa la campanya?
En realitat ja fa cert temps que va començar en petit comitè, entre nosaltres. Ja fa més de dos anys que estem fent enviaments petits de material i d’aliments que ens anaven donant persones conegudes.
I ara han optat per ampliar-la.
Sí, en el marc de les activitats de la Setmana de la diversitat cultural que organitza el comú d’Andorra la Vella, els vam demanar si podíem deixar una caixa de recollida a la Llacuna. No només ens van facilitar aquest espai, sinó que ens han permès ampliar el termini inicialment previst, fins divendres vinent.
Quina resposta està tenint la iniciativa?
L’acollida és molt bona. Pràcticament cada dia hem d’anar a buidar la caixa perquè està plena.
Què s’hi pot deixar?
Es pot donar menjar que no es faci malbé, especialment coses precuinades que es puguin consumir directament, com pots de llenties o llaunes, i també medicaments que no hagin caducat. Així mateix, també fan falta productes d’higiene personal, que allà costen molt de trobar.
Com gestionen els enviaments?
Com que l’ajuda humanitària a gran escala està força restringida, i ens hem adonat que moltes associacions i ONG que haurien de ser apolítiques no ho estan sent, no ens refiem d’enviar-ho a llocs on no sabem realment qui ho rep. Aleshores ho seguim fent com fins ara: són enviaments petits, sense grans volums, a persones conegudes que sabem que repartiran l’ajuda sense vendre-la i a qui realment la necessita, sigui d’un partit o d’un altre.
Els enviaments són costosos?
Ho fem amb empreses privades que fan serveis porta a porta. A Barcelona, on hi ha molta immigració veneçolana, han proliferat moltes empreses d’aquest tipus en els darrers anys. Ells van omplint contenidors amb els diferents enviaments de tots els veneçolans i això abarateix els costos.
Repetiran la campanya?
Sí, però volem fer-la extensible a empreses, buscant la col·laboració de comerços o supermercats.
Des de l’associació estaran preocupats per la situació al país...
Molt, i cal dir que les coses estan pitjor del que pot semblar. Aquí la gent s’assabenta del que passa a Veneçuela quan els mitjans parlen de grans talls de llum o d’aigua. Però aquests problemes són persistents.
I l’accés als productes de primera necessitat és tan complicat com sembla?
Sí, i ho estem veient amb els amics d’allà que fins ara sempre havien repartit ajuda a les zones més desafavorides. Ara s’estan trobant que cada cop hi ha més necessitats entre més classes socials, incloent-hi el seu cercle més proper.