José Manuel Ramos
“Per fer un bon grafit és bàsic haver-hi dedicat molts anys”
Va fer una actuació al Parc Central durant la Festa de la Joventut. Nascut a Barcelona. Fa 20 anys que es dedica a fer grafits. Va formar l’empresa Mural DFP (Dona forma i pinta) conjuntament amb David Segura, a l’avinguda Carlemany, per fer murals artístics al Principat
En els darrers anys fer grafits ja s’entén com un tipus d’art més.
Sí, és un art del segle XXI. A Nova York hi ha grafiters que exposen obres que valen milions d’euros. O per exemple Banksy, sense anar més lluny. Aquest tipus d’art, a més, converteix espais degradats en zones turístiques que són molt valorades. Al 5pointz de Nova York el propietari de l’edifici va pintar a sobre dels grafits i va haver d’indemnitzar els artistes.
Quins treballs han fet a Andorra?
Hem fet molts murals. Hem pintat els skate park de Canillo, d’Encamp i d’Andorra la Vella. A la Universitat d’Andorra també hem fet una actuació. I després hem pintat molts restaurants, des del Pas de la casa fins a Sant Julià, com ara l’Adelita, el Sushi and Gong, el Dylan’s del Tarter o el Surf d’Arinsal.
Interessa el grafit a Andorra?
Sí, tenim molta feina i bons clients. Són els privats els que tenen una idea, ens la transmeten i nosaltres valorem com es pot plasmar. Hi ha molts grafiters a Andorra, amb molta qualitat, però la nostra és l’única empresa que s’hi dedica. Però el problema és que molts cops truquen a grafiters de fora.
No es cuida aquest tipus d’art al Principat?
Hi ha artistes molt bons aquí, no només grafiters, hi ha gent molt bona amb el pinzell. Considero que s’hauria de promoure més l’art que hi ha a Andorra.
També fan tallers.
Sí, a banda de treballar amb empreses privades i fer exhibicions també fem activitats per ensenyar als nanos com fer grafits, com agafar l’esprai, quin tipus de pressió donar-li. Els tallers van sobretot enfocats als joves. Hem tingut nens des dels 8 fins als 17 anys. Tenen molta curiositat.
Hi ha pares que ho poden considerar com vandalisme en lloc d’art.
El meu pare m’esbroncava perquè quan vaig començar no estava tan ben vist. Però ara em dedico a això i visc d’això. Al final jo també veig malament que es pinti en una façana nova sense permís o en un monument. S’ha de respectar. Però si es fa en espais abandonats o en façanes amb permís, no hi veig cap problema. He parlat amb molts pares sobre això, que em diuen que als fills els agrada molt aquesta activitat. Jo els dic que els donin suport, que un dia els seus fills s’hi podrien dedicar i ser artistes.
Té tècnica pintar amb esprai?
Sí, òbviament, no és fàcil. Però per fer un bon grafit és bàsic haver-hi dedicat molts anys. Tenir experiència. No es pot aprendre en dos dies. No és el mateix que, per exemple, la gent que surt de Belles Arts que té la tècnica agafada amb el pinzell o el llapis. Amb l’esprai has de conèixer-lo, el tacte amb el difusor, fer el traç. Tot això s’aprèn amb el temps.