Vicenç Voltes
“Tenim el gran desafiament de revertir el canvi climàtic”
Dos dies per “definir l’agenda empresarial”. Des del 2014 presideix l’Associació de la Trobada Empresarial al Pirineu, que aquesta setmana ha celebrat la trentena edició a la Seu d’Urgell, amb una important participació de l’empresariat andorrà.
Diria que li ha tocat presidir l’etapa més complicada d’aquests 30 anys?
No tinc aquesta sensació. Potser sí que hi ha hagut un entorn més complicat en certs aspectes els darrers anys, però aquesta circumstància no ha afectat l’objectiu de la Trobada, que és posar en valor la funció de l’empresa en la societat i en el territori.
Quina fita destacaria d’ençà de la primera edició?
Moltes. La primera edició mateixa, el 1990, ja és una fita per haver aconseguit endegar aquest esdeveniment. Una altra va ser quan vam assolir els 300 assistents, la qual cosa va ser el motiu que ens traslladéssim des de Rialp fins a la Seu d’Urgell. El que no imaginàvem llavors és que aquí passaríem dels 600 assistents.
Per què van triar el Pirineu i no un lloc més proper als grans centres de decisió del país?
L’estada al Pirineu ens distancia físicament del lloc on treballem habitualment i, per tant, també ens distancia mentalment. Això ens permet centrar-nos en els temes que proposa cada edició i aprofitar millor els espais de networking.
Li consta que en els darrers temps hi hagi hagut converses entre polítics andorrans i empresaris catalans perquè s’instal·lin al Principat?
Em consta que hi ha moltes sinergies entre l’empresariat andorrà i el català, com ho demostra el fet que la presència andorrana ha arribat ja al quinze per cent del total d’assistents. Potser per a un empresari de Lleida la prioritat no sigui instal·lar-se a Andorra, però estrènyer les relacions sempre pot propiciar noves oportunitats de negoci per totes dues bandes.
La funció principal d’una empresa és guanyar diners o millorar la societat?
Penso que cada cop hi ha més consciència de la responsabilitat empresarial en la sostenibilitat tècnica i mediambiental. Tanmateix, també cal tenir present que l’empresa ha de mantenir equilibris molt complicats en un entorn que canvia molt ràpidament.
Quin futur augura per a l’empresa familiar?
En general, hi veig un futur molt competitiu, que passa per ser capaços d’atreure i retenir el talent.
És difícil retenir el talent en un entorn laboral de precarietat.
Potser hi ha sectors que, per la seva activitat, els convé un tipus de contractes més flexibles, però no és així per al conjunt de l’empresariat, i em consta que hi ha moltes iniciatives que intenten combatre la precarietat laboral.
A la jornada inaugural parlava d’avançar “cap a un lideratge transformador”; què vol dir?
Tenim un desafiament enorme que és revertir el canvi climàtic. Tots hem de fer l’esforç d’adaptar-nos-hi i assolir un model econòmic de creixement sostenible.