Maria Martín

“Un cop encesa la falla els nervis del principi marxen”

És una de les coordinadores del taller de fallaires per a infants. Nascuda a la Seu d’Urgell però de nacionalitat andorrana. Té 34 anys, és fisioterapeuta de professió i està involucrada en el món de les falles com a fallaire des de l’any 2010.

“Un cop encesa la falla els nervis del principi marxen”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Com es va començar a interessar per les falles?

Formo part de l’Esbart Laurèdia i fa uns anys els fallaires van demanar-nos la col·laboració per fer un espectacle durant la nit de Sant Joan. Així vaig començar. I un cop vaig conèixer aquest món em va continuar interessant.

Què significa per a vostè ser fallaire?

La sensació que tens quan fas rodar una falla la nit de Sant Joan no es pot descriure. És el que m’agrada. Sents que la nit t’envolta amb el foc i és molt emocionant. En aquell moment fa molta calor, la veritat, i per sort encara no m’he cremat.

Des de fora sembla difícil i inclús hi ha gent que pot tenir por.

Canvia molt veure-ho des de fora que fer de fallaire. La preparació i l’ambient de germanor. Som un bon grup. Treballem amb els altres col·lectius fallaires perquè la festa sigui emocionant. Al final, qui fa rodar una falla la controla molt. Es demana que la gent tingui prudència, però qui té por no s’hi apropa.

Què els diria?

Els diria que vinguessin, no només a Sant Julià, sinó també a altres parròquies. Que vinguin sense por, amb roba còmoda i de cotó. Que s’apropin, que nosaltres controlem. És una festa molt maca i màgica.

Hi ha nervis quan es fa giravoltar la falla?

Sí, tinc una mica de nervis, perquè mai saps com anirà. Realment el que comporta el foc fa una mica de respecte. Però un cop la falla està encesa els nervis del principi marxen.

És la coordinadora d’un taller fallaire per a infants.

Sí, són nens i nenes d’entre 12 i 15 anys a qui ensenyem a fer la seva pròpia falla adaptada i que, a més puguin veure com la fem els adults. La majoria formen part de l’esbart, però la idea és que tots els nens i nenes de la parròquia puguin participar en aquesta tradició.

La falla dels nens i nenes és la mateixa que la dels adults?

És una adaptació de la falla dels adults: sense foc, amb llum i envoltada amb una malla amb paper vermell i groc que fa un efecte de foc amb la il·luminació.

I surten junts durant la revetlla de Sant Joan.

Ells van al davant, marcant el recorregut, fent giravoltar la falla. A la plaça de la Germandat fem el ball que hem estat assajant. Els petits fallaires també col·laboren amb un ball durant l’acte que es fa a Casa de la Vall amb la recollida de la Flama del Canigó.

Quants fallaires hi participen?

Som una trentena entre infants i adults. Jo tinc l’esperança que la tradició continuarà. Per exemple, hem tingut canalla que ja és al grup dels adults. Es va impulsar els petits fallaires per incentivar la tradició, fent una coreografia, i fent-los participar en la festa.

tracking