Núria Casals
“De la natura ignorem tot el que no afecta el dia a dia”
Descobrint la natura que ens envolta. Col·labora com a educadora ambiental amb La Sorellona, l’associació que ha organitzat un taller de natura a la Seu: dilluns passat a la biblioteca Sant Agustí, i dissabte vinent a l’entorn natural de la ciutat.
Un taller sobre natura per a nens que han pujar envoltats de natura?
Viure enmig d’un entorn natural no vol dir necessàriament conèixer quins arbres hi ha al bosc o quins animals viuen a la
muntanya. D’altra banda, li sorprendria els coneixements sobre natura que tenen alguns infants a ciutat.
Com plantegen el taller que fan a la Seu?
És pot dir que és un taller per a famílies, perquè encara que està adreçat a infants a partir de sis anys, en ser tan petits, els pares també es queden a seguir el taller.
Qui n’aprèn més, els infants o els pares?
En general, la canalla té més curiositat i està més ben predisposada, tot i que alguns pares també mostren molt interès. En la part que ja hem fet, que ha estat un treball de manualitats per confeccionar un quadern de camp, els nens n’han gaudit força més que els adults.
A uns nens tan petits, no els costa d’assimilar tota la informació que els aporta el taller?
La proposta que els fem és que siguin els protagonistes del seu propi aprenentatge en funció dels seus propis interessos. De vegades hem d’afegir incentius per cridar l’atenció sobre algun tema en concret; i, de manera semblant, mirem de contestar les preguntes que ens fan de tot allò que desperta la seva curiositat.
A La Sorellona sou una quinzena de llicenciats en ciències naturals i mediambientals, i “una àvia jubilada”. Com va sorgir la idea de muntar aquesta associació?
L’associació va néixer el 2013 amb la idea d’afegir als campaments d’estiu que es fan arreu un vessant diferent a partir de l’educació ambiental. Hi ha un grup de quatre persones que hi són tot l’any i s’encarreguen de l’oficina tècnica, i la resta hi col·laborem sovint, inclosa l’àvia que diu, que és una dona a qui li va agradar el projecte i es va oferir a participar-hi. I el cert és que ens ajuda molt.
També fan activitats educatives als parcs naturals; diria que els coneixem prou, aquests espais protegits?
A Catalunya hi ha una vintenta de parcs. Nosaltres ens ocupem del servei d’informació dels parcs del Cap de Creus, del Cadí Moixeró i de la part del parc de l’Alt Pirineus a l’Alt Urgell, i és cert que molta gent de la comarca desconeix que hi ha aquests espais protegits o no sap què s’hi fa.
Quina creu que és la raó d’aquest desconeixement?
En part potser perquè no es dóna prou importància a les escoles ni als ajuntaments i no se’n fa gaire difusió. I en part perquè temps enrere es va posar l’èmfasi sobretot en la conservació dels parcs naturals i això va distanciar la població. El cert és que de la natura tendim a ignorar tot allò que no ens afecta en el nostre dia a dia.