Quim Lamora
“Un entorn desfavorable pot provocar dolors crònics”
Serà a l’espai Àgora de la Serenalla Market amb un taller sobre vida saludable. Viu a Girona i té 37 anys. Va estudiar fisioteràpia, però de seguida es va interessar per la psiconeuroimmunologia. Ajuda la gent a tenir una vida més saludable amb canvis en el seu estil de vida.
Què tracta la psiconeuroimmunologia?
La medicina s’ha anat especialitzant en coses específiques, quelcom que està molt bé. Però deixa les malalties cròniques de costat. La psiconeuroimmunologia és l’estudi de la fisiologia humana en un àmbit profund, la globalitat del cos. Per exemple, com un problema a la pell pot estar relacionat amb una mala flora intestinal.
És complementari llavors a la medicina convencional?
Sens dubte, la medicina convencional té moltes coses bones, ja que toca problemes aguts específics. Però, amb malalties cròniques, la psiconeuroimmunologia ens permet fer-nos la pregunta sobre per què ens dura tant un dolor. Ens permet anar a buscar la causa.
Quina diferència hi ha entre els tractaments?
A l’hora de tractar, la medicina convencional utilitza medicaments, mentre que la psiconeuroimmunologia el que observa és que generalment les causes de les malalties tenen a veure amb un entorn o hàbits de vida que no són els més adients. Les eines que s’utilitzen van relacionades amb la millora de l’alimentació, l’exercici físic o valorar com es descansa.
Per què afecta l’entorn?
La nostra genètica funciona òptimament en un entorn específic. I si l’entorn en el qual ens trobem és desfavorable, no ajuda la nostra genètica i afecta l’aparició de dolors crònics.
Cada cop hi ha més malalties d’aquest tipus?
Hi ha estudis que diuen que les malalties infeccioses, com ara el xarampió o la tuberculosi, han disminuït moltíssim amb medicaments, però que han augmentat molt les malalties autoimmunes, com ara l’esclerosi múltiple o l’asma.
Com podem millorar l’alimentació?
Des de la revolució industrial van aparèixer els ultraprocessats, productes que afecten negativament la salut. És una cosa amb la qual hem d’anar amb compte. També és interessant parlar del gluten, una proteïna que, en nivells elevats, tot i no ser celíac, pot generar inflamacions intestinals i pot desencadenar malalties immunitàries.
I el descans?
Sobretot respectar els cicles circadiaris. I el llum del mòbil durant la nit ens afecta en la producció de melatonina i a la llarga tenir problemes per agafar el son.
Una altra de les causes de les que més es parla és l’estrès.
L’estrès és quelcom que influeix moltíssim i que moltes vegades és la causa principal de malalties i dolors crònics. Té una part positiva també, les hormones de l’estrès ens ajuden a funcionar bé, però quan se sobrepassa el nivell poden comportar molts problemes.