Ismael Molinos
“Fent d'informador sents que estàs ajudant la gent”
Treballa d’informador turístic de carrer a l’estiu per al comú de la capital. 18 anys. D’Andorra la Vella, defensa la feina dels informadors turístics de carrer perquè ajuden els visitants i alhora permet que els joves guanyin confiança i siguin més sociables.
L’estiu passat ja va fer d’informador de carrer per Andorra la Vella, per què ha decidit repetir aquest any?
És una feina que em va interessar perquè estàs connectat amb la gent i és un treball d’exterior. Prefereixo això abans que estar tancat en una oficina i aquest any he vist que hi havia la possibilitat de repetir.
Com és el dia a dia d’aquesta feina?
Sortim del centre i ens repartim per les zones on hi ha més turistes: avinguda Meritxell, centre històric i Riberaygua i travesseres. Llavors, anem passejant pels carrers i demanen que ens responguin a unes preguntes sobre la seva estada a Andorra. A part, també ajudem els turistes en els dubtes que puguin tenir.
Què els pregunten?
Sobretot ens pregunten on estan diferents llocs de la parròquia com, per exemple, Casa de la Vall o zones comercials.
Sembla que els turistes estan molt interessats en les botigues.
Sí, demanen molt per botigues concretes i per establiments on poden comprar patinets elèctrics, per exemple, i on els poden trobar més barats.
I pel que fa als atractius monumentals?
Sempre pregunten per Casa de la Vall i després per tota la zona antiga del centre.
Quines són les nacionalitats més habituals?
Més que res són francesos i anglesos.
En aquest sentit, l’idioma no els representa un problema a l’hora d’interactuar amb ells?
Tots els informadors turístics dominen aquests idiomes. A més a més, aquesta feina es fa per parelles i si algú té dificultat en un idioma té l’ajuda del seu company.
Considera que la idea dels informadors de carrer s’hauria de reproduir a les altres parròquies del país?
Jo crec que sí, però s’ha de tenir present que Andorra la Vella és una de les parts més turístiques perquè és on venen a comprar els visitants. Les altres parròquies tenen punts que els turistes visiten, però són més de muntanya i llavors la feina de l’informador seria més difícil.
Recomanaria l’experiència a altres joves?
Sí que la recomanaria perquè és una feina que no és difícil i acabes fent amics. A més a més, t’ho passes bé i fent d’informador sents que estàs ajudant la gent.
Personalment, vostè què en treu d’aquesta feina d’estiu?
Després d’haver fet 400 o 500 enquestes el fet d’aturar una persona per demanar-li qualsevol cosa ja no et costa. Ara si vull demanar ajuda, per exemple, m’és molt més fàcil. Aquesta feina t’ajuda a ser més obert i sociable.