Mathieu Vicente
“Aquí hi ha molt patrimoni desconegut per descobrir”
Un passeig per la història. Estudiant d’Història i Turisme a França, aquest estiu s’encarrega de les visites a la serradora i la mola de Cal Pal (Ordino), una de les propostes incloses a la ruta turística Les Claus de la Cortinada
Quina és la seva funció a Cal Pal?
Bé, sóc guia turístic i durant aquest estiu m'encarrego de dur a terme les visites guiades per la serradora i la mola de Cal Pal, que inclouen diferents demostracions perquè el públic pugui conèixer de primera mà de quina manera funcionen aquests artilugis.
Com s’estructura la visita?
S’explica la història d’aquestes instal·lacions, s’ensenya l’entorn, i es passa un vídeo divulgatiu. Tot seguit fem les demostracions amb els dos aparells.
Com funcionen?
Tots dos funcionen amb la força de l’aigua, amb mecanismes similars. A la serradora, l'aigua fa moure una roda, i aquesta fa funcionar la serra amb un moviment vertical. El carro sobre el qual està posada la fusta avança, i així es pot anar tallant.
I la mola, és com un molí tradicional?
Sí, l'aigua acciona també una roda, amb un pal vertical anomenat arbre, que fa girar dues pedres que molen el gra per convertir-lo en farina.
L’aigua s’agafa directament del riu?
No exactament. L’aigua arriba des del riu a través d'una petita canalització. Aquesta canonada s’encarrega de desviar l'aigua fins a l'edifici on hi ha la mola i la serradora.
Quant de temps van estar donant servei?
Van funcionar durant força anys. La serradora i la mola daten de final del segle XVI i començaments del XVII, i van estar en actiu fins als anys 60 del segle passat, és a dir, fa relativament poc. Van estar uns anys tancades i l’any 1996 es van reobrir com a centre d’interpretació, amb els elements restaurats.
A qui donaven servei?
Sobretot als veïns de la zona de la Cortinada i dels voltants, tot i que podia utilitzar aquest complex tothom que volgués. Pagant, evidentment.
Ha estat complicat aprendre a utilitzar aquests instruments?
Gens complicat. De fet es tracta d'una tecnologia força senzilla. Fa pocs dies que estic treballant aquí i no va ser gens difícil aprendre el funcionament. A més, ja tenia una mica d’experiència perquè fa dos anys vaig fer de guia a la mina de Llorts.
Hi ha interès per conèixer el patrimoni andorrà?
N’hi ha, i cada vegada més. A més, tant a Ordino com arreu del país, hi ha molt patrimoni desconegut per descobrir. Aquí a la parròquia hi ha la mateixa mina de Llorts, o la ruta del ferro, o moltes esglésies que no son gaire conegudes.
Gent d’aquí, se’n troba?
No gaire, la veritat. La major part de les visites que rebem son de turistes.