Lucerna
Molt més que Quatre Cantons
Lucerna és, de les grans ciutats suïsses, la més visitada pels turistes, i el seu pont de fusta medieval, conegut com el pont de la Capella, és el monument més fotografiat de tota la Confederació Helvètica. Situada al peu del llac dels Quatre Cantons –així és com l’anomenen els habitants d’aquesta part de Suïssa de llengua alemanya–, Lucerna també és considerada la ciutat més bonica del país. Urbs medieval, la millor manera de començar la visita és fer-ho per l’aigua. Són nombroses les empreses que organitzen tours guiats de poc més d’una hora pel llac que permeten conèixer la història de la regió així com veure de prop el gegant alpí de la ciutat: el Pilatus, de 2.128 metres. Si hi ha temps, l’excursió al cim (hi ha un moderníssim telefèric) és imprescindible. Les vistes dels Alps són espectaculars. A prop s’hi troba el Titlis, de 3.238 metres, també accessible per cable.
De nou a Lucerna, tota visita ha de començar al pont de la Capella. Construït al segle XIV sobre el riu Reüss, el Kapellbrücke és un dels ponts de fusta més llarg d’Europa i del seu interior destaquen els retaules del segle XVII que expliquen la història de la ciutat. Són còpies, ja que els originals es van cremar en un incendi l’any 1993 que va afectar part del pont. Al mig de la passarel·la amb sostre s’hi troba una torre medieval del segle XIV, el Wassertum, que s’ha fet servir com arxiu, presó i sala de tortures.
Al costat del Kapellbrücke hi ha un segon pont de fusta amb sostre. Es tracta del Spreuerbrücke. Un pont més petit i que també està decorat amb retaules, en aquest cas fent referència a la mort.
Després d’un bon dinar, la visita mereix fer una passejada pels carrerons medievals de Lucerna amb els edificis de l’època que encara conserven les façanes amb les pintures originals. Un dels quals és l’ajuntament de la ciutat. També es pot visitar part de la muralla de l’antic fortí medieval amb vistes a la ciutat, el llac i les muntanyes dels voltants amb l’imponent Pilatus per sobre de totes. Una de les torres conserva el rellotge més antic de la ciutat (1535). I, si encara queden ganes, cal apropar-se a les esglésies dels jesuïtes, dels franciscans i de sant Leodegari.
Recomanem
El Lleó de Lucerna L’estàtua de 10 metres d’amplada d’un lleó ferit a punt de morir és un dels símbols de Lucerna. Commemora la mort de soldats suïssos a la Revolució Francesa.