Una punta a l'oceàP. M. V.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Una petita península s’endinsa en l’Atlàntic com a punta de l’Europa continental. És Peniche, un municipi de la regió centre de Portugal, a mig camí entre la capital lusa i Coimbra. La posició privilegiada convertia la població fa segles en una plaça castigada per corsaris i pirates que va obligar a construir un fort ara visitable que el segle passat va ser presó per a qui es va significar en contra de la dictadura que va acabar amb la Revolució dels Clavells. Aquell racó de repressió s’ha rehabilitat per recordar l’experiència dels que van ser tancats per discrepar del règim de Salazar. El recorregut per les diferents dependències transformades en el Museu Nacional Resistència i Llibertat mostra amb material original de mapes i cartes, vídeos, maquetes i fotografies la història de la fortalesa. Des del paper per rescatar nàufrags fins a les biografies de cada pres de la dictadura i referències a les guerres colonials o les deportacions a Cap Verd o Timor.

La visita al poble permet anar trobant la muralla de protecció ben conservada en molts trams que fa més atractiu aquest enclavament que ha canviat la importància històrica per la turística, pel passat i per les platges que circumval·len la península. N’hi ha per a famílies, Gambôa i Baleal, amb sorra fina i aigües més tranquil·les dins de la calma que ofereix l’Atlàntic en un sortint de terra, especialment pronunciat en cap Carvoeiro. La punta de la península des d’on es divisa un preciós paisatge natural de penya-segats. El més pràctic és fer el trajecte en cotxe fins al far amb parades per observar espectaculars formes de roques modelades per l’ímpetu de l’aigua i el vent. I per a visitants més actius hi ha platges on la fúria de l’oceà situa Peniche com a destí clau per als amants del surf amb l’ham de les grans onades tubulars que formen les forts corrents de la zona.

La gastronomia com a gran port pesquer ofereix elaboracions saboroses de peix, marisc o dolços casolans per als més golafres. I per a qui busqui artesania, la punta de coixí és un art centenari a Peniche que les dones van perfeccionar en llargues esperes mentre els pescadors tornaven de la mar.

RECOMANEM

Els locutoris es conserven com estaven el 1974 en caure la dictadura. Impressionen els cubicles des d’on els presos es comunicaven amb les visites per parlar “només” de la família.

tracking