Superar l'estigmaD.M.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Avui la Comuna 13 San Javier és una visita recomanada als viatgers que arriben fins a Medellín, la segona ciutat en importància de Colòmbia després de la capital, Bogotà, i centre econòmic i financer del país. Però fa uns quants anys aquest barri enfilat en un dels turons que voregen la ciutat era ter­ritori vedat per la seva perillositat, focus de violència i estigma per als que hi vivien. Precisament habitants d’aquest barri tenen molt a dir en la transformació viscuda. Més enllà de les polítiques públiques que han contribuït a superar problemes, iniciatives com els tours guiats per persones que hi han viscut tota la vida estan contribuint a obrir el barri al món i a ajudar l’economia dels seus negocis.

En un dia xafogós de mitjan agost el punt de trobada per als que volen fer el tour, l’estació de metro San Javier, bull d’activitat amb centenars de viatgers d’ar­reu que esperen que es formin els grups i conèixer el seu cicerone. Una prova fefaent del poder de les guies, els blogs i el boca-orella. Durant un recorregut a peu d’un parell d’hores tindran l’oportunitat de passejar pels car­rers, admirar les desenes de grafits que poblen el barri, pujar a les escales mecàniques que han estat essencials en la seva transformació però, especialment, escoltar de la mà d’un dels seus protagonistes la història d’un bar­ri que va ser territori clau per al càrtel de Pablo Escobar i per a les guerrilles de les FARC o de l’ELN. Precisament una de les històries més colpidores és la de l’operació Orión, un operatiu militar durant el govern d’Álvaro Uribe que va prendre el barri amb l’objectiu d’acabar amb els guerrillers. Van ser dos dies de terror l’octubre del 2002 amb un balanç d’un centenar de morts i un nombre similar de desapareguts i un episodi de violència encara per resoldre. Avui el barri mira de superar ferides sense amagar els problemes i sabedor del poder de transformació de l’educació. Precisament uns cursos d’anglès a joves del barri van ser l’origen d’aquests free tours (es paga la voluntat) que s’han convertit en activitat essencial a Medellín i que contribueixen a difondre una història de superació col·lectiva.

Recomanem

Un museu a l’aire lliure Els grafits són alguns dels principals senyals d’identitat del barri. Art urbà a l’aire lliure que també exhibeix una forta càr­rega de missatge polític.

tracking