El fiord medieval de l'AdriàticA.M.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La badia de Kotor és una de les joies de Montenegro, un país que després d’independitzar-se de Sèrbia està tenint més interès turístic. Visitar Kotor significa fer un viatge en el temps, tornar a una època medieval dins una ciutat de pedra que està protegida per muralles, muntanyes i el mar Adriàtic. Les fortificacions de Kotor daten dels primers anys de l’edat mitjana, construïdes per l’emperador bizantí Justinià, però durant més de 300 anys va pertànyer a la República de Venècia, fet que encara es reflecteix en l’arquitectura de molts edificis. Durant aquests segles, Kotor va rebre el nom de Cattaro i era un important punt comercial i artístic. Posteriorment va formar part de l’Imperi austrohongarès durant la Primera Guer­ra Mundial, del Regne d’Itàlia durant la Segona, de Iugoslàvia en acabar aquesta i, des del 2006, a Montenegro. L’any 1979 Kotor va patir un terratrèmol que va afectar la majoria d’edificis i muralles. Aquell mateix any la Unesco la va declarar Patrimoni Mundial i des d’aleshores s’ha anat reconstruint de mica en mica.

El barri antic de Kotor desprèn un ambient actiu, on destaquen les botigues d’artesania i els comerços destinats als turistes. Pels carrerons medievals conviuen runes romanes amb edificis gòtics, renaixentistes i barrocs, com són la catedral de Sant Trifó, l’església de Sant Lluc o la de Sant Nicolau. Des de la Fortalesa de Sant Joan, on s’hi pot arribar a peu en uns 45 minuts, es pot admirar la bellesa de tota la ciutat i de gran part de la badia de Kotor, coneguda com el fiord del Mediterrani.

Malauradament, des de fa uns anys aquestes vistes inclouen enormes creuers turístics, que ocupen la major part del petit espai marítim, els quals s’aturen unes hores perquè els seus clients facin una visita ràpida. Es calcula que la ciutat, que té prop de 23.000 habitants, acull fins a quatre creuers al dia i més de 10.000 turistes diaris durant l’estiu. Però el boom turístic no és l’únic problema que està afectant Kotor. La massificació immobiliària també s’ha hagut de regular legalment, ja que fins i tot la Unesco va amenaçar de retirar la ciutat de la llista del Patrimoni Mundial per l’abús de les constructores.

Recomanem

Perast. Petit poble marítim amb palaus dels segles XVII i XVIII. Des d’allà es pot navegar fins a l’illa Gospa od Skrpjela per veure l’església amb cúpula blau cel i ofrenes de mariners

tracking