QUIM FENOLL
“Cal desmuntar molts tòpics sobre els primers socors”
Com actuar davant petites emergències. L’ONG organitza durant tota la jornada d’avui, a partir de les nou del matí i a totes les parròquies, tallers amb nocions elementals d’atenció bàsica, en el marc del Dia mundial dels primers auxilis.
Quin és l’objectiu de la jornada?
Cada any organitzem alguna activitat pel Dia mundial dels primers auxilis. En aquesta ocasió hem organitzat una sèrie de tallers de 30 minuts, adreçats a tota la població i que es faran –per primer cop– a totes les parròquies i també al Pas. Els tallers estan centrats en primers socors a un nivell molt bàsic, els assistents rebran un certificat d’assistència i aquells que ho desitgin podran fer més endavant un curs de primers auxilis que serà més complet.
Per a quins casos poden servir aquestes sessions d’avui?
Per exemple per quan estem a casa i ens fem una ferida, o patim una caiguda, o ens cremem... es tracta de donar unes eines per poder solucionar ràpidament una eventualitat, especialment a la llar.
Fins a quin punt és important tenir aquests coneixements elementals de primers socors?
Fins al punt que poden ser molt útils en la nostra vida quotidiana. Serà molt difícil que ens trobem amb una aturada cardíaca, però un tall, un cop, una cremada o un incident amb qualsevol estri que tinguem a casa és molt més habitual. Per això és molt important començar per coses bàsiques i desmuntar molts tòpics.
Com per exemple..?
N’hi ha molts, sobretot pel que fa a les cremades: diuen que si s’ha d’aplicar llet, o una patata oberta, o pasta de dents... O sobre com curar una ferida. En aquest cas es creu que sempre cal utilitzar productes de farmàcia, quan moltes es poden desinfectar amb aigua i sabó. Fins i tot hi ha molts dubtes sobre quan cal col·locar una tireta i quan no, o quins riscos hi ha amb els embenats...
Són habituals les errades?
La veritat és que quan fem aquestes formacions no anem a buscar errades, sinó a reforçar i positivar el gest ben fet. El que sí que expliquem són les conseqüències d’una ferida oberta, que no es desinfecta, o que no es neteja correctament, com poden ser el tètanus o les infeccions. El més important és que la gent actuï correctament, que tingui consciència sobre com actuar i quines poden ser les conseqüències d’una ferida mal curada.
Quin és el ‘kit’ d’atenció bàsica que s’hauria de tenir a casa?
Una petita farmaciola que contingui les coses fonamentals, com gases, tiretes, tisores de punta rodona... i alguns productes com Betadine o iode. Però en segons quins casos, com ja he dit abans, amb aigua i sabó neutre n’hi ha prou per curar una ferida.
Som prou conscients de la importància dels primers socors?
Cada vegada més, però encara hi ha molt per fer. El que no pot ser és que a aquestes alçades encara ens trobem amb força casos de gent que mor ennuegada mentre menja perquè ningú no ha sabut què fer.