Tamara Martos
“Al 'cheerleading' és molt important el treball en equip”
Portes obertes al Centre Esportiu de Sant Julià per formar grups de ‘cheerleading’. Nascuda a Andorra ara fa 27 anys. Va estudiar magisteri i teatre. Ara treballa a l’àrea d’Encamp com a instructora de zumba. També farà d’entrenadora dels equips de ‘cheerleaders’ del MoraBanc Andorra
Avui comencen les proves de la nova activitat.
Fem una sessió de portes obertes perquè els nens i nenes d’Andorra puguin saber què és el cheerleading, que tinguin l’opció de venir a provar i conèixer aquest esport. També per als pares i mares que tampoc ho tenen gaire clar perquè no s’ha fet mai al Principat. De mica en mica es va implantant. Però costa.
Per què costa?
Perquè és una disciplina de la qual, com que no es coneix, la gent té una imatge dolenta. Realment el cheerleading és un esport molt complet que combina tant l’artística com la rítmica i la dansa. I el poc coneixement que hi ha a Andorra fa que es tingui aquesta visió.
Fa uns mesos també es van fer proves per a l’equip de ‘cheerleaders’ del MoraBanc Andorra.
Precisament aquesta activitat va sorgir de la idea de recuperar l’equip de cheerleaders, perquè només hi ha el grup d’adults, no hi ha continuïtat, ni anterior ni posterior. Ens trobàvem que o eres cheerleader del MoraBanc o no podies practicar aquest esport. I la idea era crear un grup que vagi creixent i es vagi formant perquè després puguin desenvolupar-se a l’equip de bàsquet.
D’on li ve voler formar un grup de ‘cheerleaders’?
Fa quatre anys, quan encara estudiava a Barcelona, vaig formar part de l’equip BCN Cheer. Hi vaig agafar moltes idees i vaig tenir moltes ganes de començar un grup nou d’aquest tipus.
Competiran?
La idea és formar els integrants una mica durant el primer any perquè és una disciplina nova que s’ha d’implantar a poc a poc. Volem donar a conèixer la disciplina, amb el boca-orella. A més, la idea al principi també és que en tres partits del MoraBanc Andorra puguem sortir a fer una exhibició. I de cara a l’any que ve sí que m’agradaria portar els grups a Barcelona per competir.
Què és el que més li agrada d’aquest esport?
Que per competir no hi ha límit de participants, tothom és titular i no hi ha suplents. Tothom és partícip per treballar conjuntament i poder arribar a un mateix objectiu. És un esport en què és molt important el treball en equip. És el que més destacaria.
També hi pot haver nois?
Al cheerleading es pot competir en diferents nivells i diferents categories. I a la categoria mixta hi participen tant nois com noies. De fet, nosaltres necessitem més nois ja que tenen més desenvolupades capacitats necessàries com la força. M’agradaria que els nois no es quedessin amb la imatge que es té del cheerleading.
Hi ha potencial a Andorra?
Tot i ser un país petit hi ha molt nivell, però al final és un esport que no s’ha promocionat. Crec que si es vol es pot arribar lluny.