Abdessamad Agharbii
“A Andorra hi ha rapers amb molt de talent ocult”
És un dels talents nacionals en el món del rap. 20 anys. Andorrà, d’origen marroquí, va començar a rapejar amb només 11 quan quedava amb els seus amics al Parc Central per “tirar-nos unes rimes”. La inspiració la troba en qualsevol moment.
Es recorda de quan va començar a rapejar?
Començar a rapejar de debò va ser amb 15 anys, que m’escrivia les meves lletres i buscava bases, però abans, amb 11 anys, quedàvem amb els col·legues al Parc Central amb l’altaveu i improvisàvem. Ens desfogàvem i ho fèiem perquè ens agradava, ens apassionava.
Quina és la seva relació amb el rap actualment?
Ara mateix treballo en una altra cosa i m’ho agafo més com un hobby. Tinc amics que tenen fins a 70 temes i jo no em veig amb cor ara de fer això. Vull gravar un àlbum amb unes quantes cançons, però no tinc pressa. Vull col·laborar amb algunes noies que rapegen aquí i que tenen molt de talent però no el mostren per vergonya.
Com és el panorama del rap al Principat?
Aquí hi ha molta gent que rapeja, que jo conegui, més de 20 i segur que n’hi ha que ho fan bé i no els he escoltat. A Andorra hi ha molt de talent ocult. Abans s’organitzaven batalles on s’apuntava molta gent, però quan ho vam voler establir en una lliga regular de 10 freestylers, va ser impossible de mantenir perquè no hi havia gaire compromís.
Com era aquesta lliga?
Cada participant pagava dos euros per entrar-hi i seguíem les normes de les competicions internacionals, hi havia molt de nivell. A més, qui guanyava s’emportava el pot, tot i que de vegades ens ho dividíem amb el segon. Estava molt bé, però va ser una pena que, per no ser constants, es perdés.
Els comuns us han ajudat a portar endavant les exhibicions de rap?
La veritat és que sí i crec que ho hem desaprofitat una mica. Jo i els meus col·legues sempre estàvem al Parc Central i des del servei de Joventut ens veien rapejar els dies de pluja. Ens van plantejar fer un taller de rap i es va fer, però amb el temps només ens hi vam quedar quatre. Si hagués vingut més gent, el projecte de fer un taller més gran podria haver tirat endavant.
Què ha de tenir un tema de rap perquè es consideri bo?
Ha de tenir flow, és a dir, un ritme que enganxi, un missatge profund i que les rimes siguin bones. Tot i això, crec que el més important és el missatge. Si no té això és trap, una cançó buida que només parla de drogues i alcohol. Quan jo faig un tema, el que més m’agrada és que la gent se senti identificada amb el que dic, és quan sé si ha agradat.
Què ha de fer un raper d’aquí per tenir èxit?
Crec que és important sortir del país. Andorra pot evolucionar molt en el rap en uns anys, però ara s’ha d’anar a Espanya per aprendre i fer-se un nom. També és important fer col·laboracions amb gent més coneguda perquè així el teu nom voltarà més.