Esther Rodríguez
“Hi ha molta conscienciació a donar una nova vida a la roba”
Instal·lacions més àmplies. El Rober de Càritas va estrenar recentment noves dependències al carrer de la Borda Nova de la capital. L’espai permet organitzar i classificar millor la roba que es deixa als contenidors, i que el 2018 va arribar a les 46 tones.
Què ha implicat el trasllat del Rober a aquest nou espai?
En general estem en millors condicions i podem treballar de manera més organitzada. L’altre Rober era més petit, teníem molt menys espai que ara, i la roba estava molt amuntegada. Ara tot està més endreçat i millor distribuït. A més, també tenim més llum natural, perquè abans estàvem en un soterrani.
El funcionament és el mateix?
Sí, és exactament el mateix. Els meus companys van a recollir la roba als contenidors, i un cop aquí obrim les bosses i anem seleccionant les peces.
Quins criteris se segueixen?
Anem classificant la roba en funció de la seva qualitat i del seu estat de conservació. D’aquesta manera la seleccionem o bé per a la botiga d’aquí, o bé per a De Mà a Mà, que és la botiga on tenim la roba més bona.
Tota la roba és aprofitable per a un segon ús?
No. La que està més vella, o esquinçada, o amb taques que no marxen, la rebutgem i la destinem a reciclatge. I l’altra, en funció del seu estat, acaba anant a un lloc o a l’altre.
Quin és el perfil d’usuari del Rober?
En realitat tenim tres perfils d’usuari força diferenciats. D’una banda aquells que es troben en una situació realment precària i que reben la roba de manera totalment gratuïta, després que el seu cas hagi estat examinat pels treballadors socials. Després hi ha persones que volen adquirir roba a un preu molt assequible, per exemple els temporers que busquen roba d’abric a l’hivern. I finalment, hi ha la botiga De Mà a Mà, on es pot comprar roba de més qualitat, i a un preu una mica més elevat.
Quanta gent pot recórrer al Rober al cap de l’any?
L’any passat unes 125 famílies van rebre roba gratuïtament, però a banda també cal tenir en compte totes les persones que van venir a les botigues a comprar roba de segona mà, que van ser unes 4.000.
La crisi s’ha fet notar?
Sí, durant els anys més durs de la crisi es va registrar un increment important d’usuaris. Aquesta xifra potser s’ha reduït els últims anys, però segueix havent-hi força demanda.
Hi ha més donants de roba?
La veritat és que la gent està cada cop més conscienciada de la importància de donar una nova vida a la seva roba. Ho demostren les xifres de recollida.
Quines són?
L’any passat en vam recollir 46 tones. És clar que la xifra varia molt en funció de l’època de l’any. Hi ha temporades més tranquil·les, però en època de canvi d’armari estem desbordats. Aquestes setmanes, per exemple, estem buidant els contenidors cada dia.