Marta Colillas

“El voluntariat ajuda a crear relacions entre generacions”

Participa en el Jove voluntariat lector. 17 anys. Nascuda a Solsona, té passió per la literatura. Després d’estudiar un any a Anglaterra, va començar a viure a Escaldes-Engordany fa quatre anys. Aquest serà el tercer curs que participa al projecte.

“El voluntariat ajuda a crear relacions entre generacions”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Quan va començar a implicar-se en el projecte?

Quan feia tercer de l’ESO em vaig apuntar a l’optativa de francès, i la professora, la Sali, ens va proposar implicar-nos en el projecte. Llavors, a tercer vaig anar a observar i a quart ja vaig començar a anar els divendres a la tarda a fer lectures en veu alta, intervencions teatrals, etc. Amb això, per part del coprincipat francès hem rebut dues vegades un reconeixement com al millor voluntariat d’Andorra.

I per què va decidir sumar-s’hi?

Els divendres a la tarda, de la mateixa manera que puc anar amb els amics a prendre una coca-cola, m’agrada estar amb els avis. A més, allà també coneixem altres alumnes dels diferents sistemes educatius.

Així, quants alumnes són en total?

Som unes 90 persones del conjunt de totes les escoles. Això no vol dir que hi siguem sempre els 90, és a dir, cadascú és lliure d’anar-hi els divendres que vulgui, en funció de l’esdeveniment i l’hora que sigui. Anem tots al mateix espai, no ens distribuïm en diferents llocs.

Què hi feu exactament?

Coneixem els avis perquè els agrada parlar amb nosaltres i explicar-nos històries de la seva joventut sobretot, i a alguns d’ells, quan fem les sessions de lectura, també els agrada participar-hi llegint poemes o lectures.

I què sent participant en aquest tipus de projectes?

Per a mi és una gran satisfacció perquè m’encanta i, de fet, m’apassiona llegir i la literatura. Per tant, quan hi participo és una cosa que no em costa gens i a la vegada sento que ajudo altres persones.

Els avis com reaccionen?

Els encanta perquè poden fer activitats diferents i relacionar-se amb nosaltres. A més a més, com deia no només hi ha lectura, sinó que també cantem, fem intervencions teatrals i inclús filosofia. Un dia, per exemple, un padrí ens va donar un llibret de poesia a tots els qui estàvem allà, són petites accions que t’omplen.

I quin sentit té que hi hagi projectes d'aquest tipus?

És una manera de crear vincles intergeneracionals, com també serveix per aprendre els uns dels altres. A part de les relacions, també és una manera de poder solidaritzar-se i intentar pontenciar-la.

Té ganes de voler continuar amb aquest projecte?

Evidentment. Aquest curs ja m'he inscrit. El que passa és que de cara l’any vinent, segurament, marxaré a estudiar a la universitat, fora del país. De totes maneres, en principi els divendres a la tarda tornaré a ser aquí i si em coincideixen els horaris, voldria continuar formant part d’aquest projecte al qual ja fa uns anys que participo.

tracking