Nuria Pablos

“No està clar que una dieta sense gluten sigui més sana”

Desmuntant mites alimentaris. Nascuda a Barcelona i resident al país, acaba de publicar, amb Elisa Mora, ‘Sin gluten y sin riesgos’, on s’explica què hi ha de cert i què no a l’entorn d’aquesta proteïna. Una part de les vendes del llibre es destinaran a investigació

Nuria Pablos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què les va portar a escriure aquest llibre?

L’Elisa Mora i jo som celíaques, fa molts anys que ens coneixem, i el que hem volgut fer amb aquest llibre ha estat aplegar i desmuntar tots els mites que circulen sobre la malaltia i el gluten.

A què són deguts aquests mites?

Sobretot al fet que d’un temps cap aquí s’ha posat molt de moda menjar sense gluten encara que no tinguis celiaquia, perquè hi ha la creença que així t’aprimes i la teva salut millora. Arran d’aquest boom, hi ha més coneixement que abans, però més inexacte.

Per tant, és fals que una dieta sense gluten sigui més sana?

Sí, perquè la clau no és el gluten, és l’estil de vida. Si menjo sense gluten però segueixo menjant processats o aliments amb un perfil nutricional baix o amb molts greixos, realment no he millorat els hàbits de vida i tindré problemes de salut. I tampoc està clar ni s’ha demostrat que treure el gluten de la dieta sigui més sa.

En tot cas, les persones celíaques es troben ara amb més opcions? Per exemple, als restaurants...

És cert que hi ha llocs que ofereixen menús sense gluten, però molts d’aquests locals no tenen presents temes bàsics com les traces o la contaminació creuada. Cal aplicar protocols molt estrictes i realment hi ha pocs llocs de confiança. Fins i tot has de tenir cura en demanar una infusió: no saps si escalfaran l’aigua a la màquina on han escalfat llet d’avena.

També hi ha la creença que una persona celíaca no ha de seguir una dieta del tot estricta...

És que la celiaquia no implica només seguir una dieta. Has de seguir una dieta molt estricta. I molta gent que té la malaltia, que és crònica, no ho assumeix i pensa que per menjar certes coses amb gluten no passa res. Aparentment no passa res perquè pot ser el pacient asimptomàtic, però amb el temps pots tenir problemes intestinals, limfomes, altres malalties autoimmunes, etc.

Un altre mite és que la dieta sense gluten afecta només el pa.

La veritat és que hi ha un munt de coses que porten gluten o són susceptibles de portar-ne, perquè no podem menjar ni blat, ni sègol, ni civada, ni avena. Per això ens passem el dia mirant etiquetes de productes com la xocolata, les infusions, les hamburgueses, els gelats... fins i tot de les llenties, ja que moltes es conreen de manera alterna amb el blat.

La malaltia pot ser diagnosticada a qualsevol edat?

Sí, tot i que fa anys es pensava que era una malaltia de nens. El que passa és que, quan a un nen celíac se li dona gluten, la reacció és molt més violenta. Però també pot ser que durant tota la teva vida el gluten et vagi fent mal però puguis fer una vida més o menys normal. El problema és que, quan et fas gran, els símptomes són més clars: dolors articulars, problemes de fertilitat, anèmia...

tracking