Marco Antonio Sanz

“El Brexit també ha generat oportunitats d'inversió”

Va explicar la seva visió del Brexit a clients de MoraBanc. Advocat amb una àmplia experiència en operatives nacionals i internacionals tals com fusions i adquisicions, i assessora grups internacionals en projectes d’inversions a Europa

Marco Antonio SanzMorabanc

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Quins són els neguits que us van fer arribar els andorrans sobre el Brexit?

Hi va haver una alta participació a la conferència organitzada per MoraBanc, no només d’andor­rans interessats en el Brexit, sinó de britànics que viuen aquí. Volien conèixer com els pot afectar el context polític i econòmic en la seva situació, ja sigui personal o econòmica. També com afecta el país en general.

És diferent la perspectiva que es té del Brexit vivint a Londres?

Diferent en el sentit que reps més inputs directes del que passa. Però realment no en sabem més per estar allà, que és el que la gent es pensa. Ens afecta i estem molt atents a quines son les obligacions a partir d’ara, que són múltiples i a moltíssims nivells.

Com ha canviat el Brexit en els darrers tres anys?

Ha estat molt cíclic. L’economia al Regne Unit s’ha vist impactada sobretot per la incertesa, que espanta els inversors. Les empreses decideixen no invertir més fins a conèixer amb claredat què passarà.

Llavors ha tingut un efecte negatiu en general?

No ben bé, perquè també és veritat que el Brexit ha generat oportunitats d’inversió. Just a l’entorn del moment del referèndum i potser ara al 2019, sí que hem vist alentiment, però els altres anys hi va haver rècords d’inversió al Regne Unit. El motiu és que es veu oportunitat d’invertir i treure bon rendiment, amb una inversió més barata i en un entorn molt propici per fer negocis com és Londres, en concret, o el Regne Unit en general.

Com afectarà Andorra?

En aquest context Andorra té un paper que pot ser beneficiós quant a rebre persones, capitals, etc. I crec que hauria d’accelerar els tractats amb altres països per ser una alternativa que pogués competir per inversions.

I en el moviment de persones?

Crec que les relacions en general d’Andorra i el Regne Unit, amb el Brexit no haurien de tenir cap impacte. Només potser en el cas que hi hagi un Brexit dur, ja que el fet de no estar a la Unió Europea podria tenir una afectació en termes de mobilitat. Però crec que serà un Brexit suau que alguns fins i tot en diuen no-Brexit.

Quan hi haurà Brexit?

Tot depèn del govern que surti escollit a les eleccions del 12 de desembre. Si surt un govern conservador probablement sigui més factible que es refermi un acord i que sigui possible un Brexit ordenat a partir del 31 de gener.

S’està preparat?

Crec que hi ha un nivell baix de preparació de les empreses, més enllà de les grans institucions i bancs. Probablement té a veure amb l’optimisme que hi hagi un acord i que rarament hi hagi un Brexit dur sense transició. O perquè no tenen recursos ni temps per dedicar-l’hi.

tracking