Albert Formentí
“Andorra ha millorat molt el seu nivell gastronòmic”
El xef de l’Hotel Coma fa cinc anys que és al capdavant d’aquest establiment d’Ordino. Es dedica a la cuina des dels 14 anys i ha treballat en restaurants tan prestigiosos com El Far de Sant Sebastià.
Ha guanyat un dels premis de la Mostra Gastronòmica d’Ordino gràcies a un plat que combina la xocolata i el foie. Com va sorgir la idea?
Fa cinc anys que porto el restaurant de l’Hotel Coma i aquest esdeveniment sempre és una oportunitat de lluir la nostra cuina. És un incentiu per ser més creatius i fer que els visitants gaudeixin menjant el que preparem. A la gent li encanta tastar coses noves. Busquem que se sorprengui.
És el primer any que es voten els millors plats i han passat per davant d’un restaurant que té una estrella Michelin.
És una bona iniciativa, perquè et dona un plus per idear coses boniques. Però dit això, el que fem nosaltres no té res a envejar a una estrella Michelin. Tenir una estrella Michelin comporta moltes coses, des de la ubicació fins al servei. Hi ha molt bones cuines que a escala gastronòmica se la mereixen i no la reben mai.
Suposo que també és una oportunitat única per donar a conèixer el restaurant i l’hotel a tot el Principat.
Exacte. Són unes jornades que ens permeten donar a conèixer encara més el nostre establiment i acostar el restaurant a tothom. Presentem a la gent la nostra proposta gastronòmica i la nostra manera de treballar amb molta passió i ganes. Enguany, la mostra fa 28 anys i l’hotel hi participa des de l’inici. La nostra intenció és seguir sent-hi presents molts anys més.
Amb tot, existeix el mite que la cuina dels hotels no és tan bona com la dels restaurants. Com hem d’acabar amb aquest prejudici?
És un mite que sempre ha existit, suposo que per una qüestió de concepte. Al seu cap, la gent percep els restaurants i els hotels com a entitats que no poden anar juntes i, en canvi, cada cop més establiments aposten per una bona cuina que els doni a conèixer. Potser el que hem de fer és girar el concepte, parlar de restaurants-hotels en lloc d’hotels-restaurants.
Com veu el panorama gastronòmic a Andorra?
El nivell ha pujat molt en els darrers anys. Hi ha molts restauradors que s’impliquen molt i cuinen molt bé. Però encara ens hem d’esforçar més. Hem d’apostar pels productes autòctons i de quilòmetre zero. Si tenim bona carn aquí, per què anar a buscar-la a Galícia? Tot té el seu lloc i el seu moment.
El Coma és un hotel familiar, què aporta treballar en un ambient així?
És un aspecte que ens diferencia. Jo havia treballat a Caldea, però abans del Coma era a Catalunya. Em vaig decidir a tornar a pujar perquè m’oferien l’oportunitat de fer bona cuina i, a més a més, treballem en un ambient molt agradable, que fa que estiguem molt a gust a la feina i contents amb el que fem.