Carmen Rivera
“Els joves sempre necessiten una segona oportunitat”
Bomosa ha cedit la col·lecció de Ferraris en miniatura al Museu Nacional de l’AutomòbilFa un any que és al capdavant de la fundació i en destaca la implicació social. L’exposició de vehicles, que es podrà visitar tot aquest any a Encamp, ha servit d’excusa per donar feina a joves en risc d’exclusió.
D’on surt l’afició pels Ferraris que dona lloc a l’exposició?
Es tracta d’una exposició solidària i de fet no hi ha cap afició darrere. El fundador de Bomosa, el senyor Mora, va decidir comprar aquesta col·lecció de Ferraris fa més d’una dècada. Va ser una iniciativa personal seva per ajudar els joves de l’Aula Taller a participar en un projecte professional. Podria haver estat aquesta col·lecció com una altra perquè l’objectiu era donar feina a un grup de joves amb problemes d’exclusió social. El senyor Mora ni tan sols té un Ferrari!
De quina manera han participat els joves en aquesta exposició?
Van fabricar unes vitrines a mida per aconseguir que les peces de la col·lecció lluïssin amb tota l’esplendor que es mereixen.
Sorprèn la iniciativa perquè l’acció de Bomosa s’associa més amb la protecció dels animals.
Quan el senyor Mora va fundar Bomosa fa ja prop de 14 anys, va ser motivat per quatre valors fonamentals. La protecció del medi ambient, la preocupació de les persones en risc d’exclusió laboral i social, el benestar dels animals, especialment del gos, i el desenvolupament d’una societat solidària i sostenible. L’exposició de Ferrari va sortir dins de la voluntat de millorar la qualitat de vida en risc d’exclusió social i laboral del país. Ell volia fer-ne partícips els adolescents de l’Aula Taller, construint aquestes vitrines. No va ser perquè sigui un gran col·leccionista, sinó per la voluntat d’ajudar-los, i què millor que fer-ho amb una marca llegendària com Ferrari?
El rerefons de l’exposició, doncs, no té res a veure amb el món de l’automòbil.
Res a veure. És una excusa perfecta per donar visibilitat i fer participar aquests joves amb risc d’exclusió social i laboral i millorar la seva qualitat de vida. Els joves sempre necessiten una segona oportunitat. Sovint pensem que els adolescents han de ser metges, advocats o psicòlegs. Doncs no. Potser són fusters i són increïbles. Cal involucrar-los i animar-los a fer projectes com aquests.
Aquesta, però, no és la primera vegada que s’exposa públicament la col·lecció.
No, abans ja va estar a Montmeló, després a l’Illa Carlemany i ara ha tornat a veure la llum gràcies al Museu Nacional de l’Automòbil i a la ministra de Cultura. També necessitem agrair el paper del professor de l’Aula Taller, el Ramon, per ajudar i implicar-se amb els joves.
Quins altres projectes socials té Bomosa?
Col·laborem amb el cos de voluntaris per la natura, amb la voluntat d’ajudar a la reinserció dels joves que no tenen clar el seu futur. També estem dins dels joves voluntaris que van a llegir a la gent gran, i també els premis literaris Sant Jordi. Tenim molts projectes socials que la gent no coneix.