Raúl Martín
“Som reconeguts a tot el món perquè hem fet els deures”
Al Principat hi ha 106 persones federades que practiquen arts marcials com el kungfu. 51 anys, nascut a Espanya, en fa 35 que resideix a Andorra i és secretari general d’afers internacionals de la Federació Andorrana de Wushu i Kungfu i membre del comitè executiu de l’europea.
Representa Andorra a la Federació Europea de Wushu. Com?
A la Federació Andorrana soc, a més de director tècnic, secretari general d’afers internacionals. A l’europea després del president i el vicepresident hi ha quatre membres del comitè executiu i jo en soc un.
La Federació Europea s’acaba de refundar. Per què?
Ha estat per una decisió presa per la Federació Internacional en una assemblea que es va fer l’any passat a Xangai. Neix amb una ferma vocació de cooperació mútua entre els membres i basarà el funcionament en els principis de transparència de gestió, de solidaritat, de democràcia i d’igualtat entre tots els països que la integren. L’acte de refundació es va fer a Brussel·les a començament de gener com a símbol d’Europa que és aquesta ciutat.
Quin serà el paper d’Andorra a la Federació Europea?
Col·laborarem en el desenvolupament internacional d’aquest esport i a fer que tots els països, ja siguin grans o petits, puguin estar representats amb igualtat. I que els països més grans puguin ajudar els més petits com Andorra seguint el principi de solidaritat. La federació també ha de vetllar perquè els valors del nostre esport es respectin.
Quants països la formen?
Ara mateix són dotze federacions nacionals i una de regional. Estem immersos en un procés de transformació que ha de culminar el 2021 amb l’objectiu que tots els països europeus s’hi integrin.
Es coneix Andorra?
Som coneguts i reconeguts a tot el món perquè hem fet els deures. Hem estat a la Xina [quan es va fer l’assemblea], estem homologats en l’àmbit internacional, hem fet els cursos que calia. Hem fet bé la feina i som coneguts i reconeguts en el wushu (kungfu) modern i tradicional.
Quants federats tenen?
Al juny, en acabar el curs, en teníem 106, però les pretensions són créixer fins als 130.
A Andorra fan formacions de defensa personal i control.
Sí, tenim un departament de defensa personal i control i fem formacions que estan dirigides a policies, vigilants privats, guardes de seguretat, urbans i duaners. Es fa amb una metodologia més moderna que la de les arts marcials tradicionals que pot durar fins a cinc anys. És un mètode eficaç en la resolució de conflictes, que dona resposta a les necessitats dels professionals en l’àmbit de la defensa personal aplicada.
Quin és l’objectiu final d’aquesta formació?
L’objectiu és adquirir pautes de comunicació i de tracte per evitar situacions d’enfrontament físic. Aplicar diferents tècniques específiques de control i contenció física sense fer ús de cap tècnica que pugui causar potencialment lesions a tercers.