Isidre 'Tito' Pelàez

“Aquest grup vol ser un projecte de llarga durada”

Ball amb música en viu Cofundador d’El Pont d’Arcalís, és l’impulsor de la nova secció de música tradicional de l’Esbart Laurèdia, Andosins, que es presenta demà a l’Auditori Claror (18 h) en el marc de la Mostra 2020 del grup de dansa

“Aquest grup vol ser un projecte de llarga durada”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Com neix el projecte del grup Andosins? Per diversos motius. Primer, amb El Pont d’Arcalís portem un temps col·laborant regularment amb l’Esbart Laurèdia. Segon, a ells se’ls va ocórrer la idea de tenir un conjunt musical propi després de participar en un festival en què van poder veure com molts esbarts d’arreu d’Europa venien amb el seu grup de música. I tercer, nosaltres a Arsèguel estem gestionant l’Escola Folk del Pirineu, on tenim molts alumnes que poden integrar-se al projecte.

La idea és que el conjunt sigui estable?

Sí, vol ser una iniciativa de llarga durada. Cal pensar que el grup està obert a tothom que toqui un instrument o el vulgui tocar. L’Ivan Caro, de l’Orquestrina Trama, i jo mateix fem les classes.

Per tant, no cal tenir experiència musical prèvia?

No, i per això la idea ha tingut èxit, perquè s’hi ha apuntat gent que no ha tocat mai un instrument. I això és bo: fa que el projecte sigui lent, però il·lusionant. A mesura que els alumnes van aprenent repertori, l’anem fent una mica més difícil. Ho adaptem al nivell tècnic de cadascú.

Quants membres té Andosins?

De moment hi ha un acordió cromàtic, cinc acordions diatònics, dos flabiols, quatre gralles, tres guitarres i quatre violins. Però el grup segueix estant obert. L’altre dia, per exemple, un noi de Canillo que és violinista ens va dir que està interessat a apuntar-s’hi.

Tots els integrants són d’Andorra?

Sí, tots són andorrans, excepte els dos professors que som catalans. Les classes van començar a l’octubre i les fem al Centre Cultural i de Congressos Lauredià.

I demà hi ha la presentació oficial...

Exacte, a les 6 de la tarda farem la presentació del grup a l’Auditori Claror. Coincidint amb la mostra del que han anat aprenent els nois i noies de l’Esbart Laurèdia, aprofitarem per tocar un parell de temes.

A part de les classes que fan l’Ivan Caro i vostè, es pot estudiar música folk a Andorra?

Bé, el 2015 vam iniciar una col·laboració amb els Fallaires per fer classe, però la cosa no va quallar. Per això quan l’esbart ens va proposar aquesta iniciativa hi vam veure una nova possibilitat. Hem d’aprofitar l’avinentesa perquè els joves s’interessin per tocar l’acordió diatònic, el sac de gemecs, el flabiol, la tarota...

La música tradicional té una metodologia d’aprenentatge particular?

La música folk es pot ensenyar de manera més acadèmica, com fan per exemple a l’ESMUC. Però a l’Escola Folk del Pirineu el que volem és, principalment, que la gent s’ho passi bé tocant, per això incidim molt en la pràctica de l’instrument des del primer dia.

tracking