Imma Ciaurriz
“Cada any intentem que la prova sigui més atractiva”
S’ocupa del protocol i les cerimònies55 anys. Nascuda a Andorra la Vella, tot i ser mestra de formació, fa una dècada que organitza proves d’esquí de muntanya. Enguany té el repte d’organitzar la primera edició de la cursa al Comapedrosa.
En què consisteix la seva tasca dins de la Copa del Món d’esquí de muntanya?
Estic al comitè organitzatiu i m’encarrego del protocol i les cerimònies. Dins d’aquesta tasca també entra l’entrega de premis.
S’ha equivocat alguna vegada amb el nom d’algun corredor?
Mai ens ha passat, entreguem la llista dels guanyadors als speakers i quan aquests els criden i pugen al podi nosaltres donem els trofeus a les autoritats perquè els entreguin.
Ja fa 10 anys que s’ocupa de l’organització d’aquest esdeveniment. Com ha evolucionat?
Cada any tenim més experiència i anem aprenent dels errors, hi ha molta implicació i intentem innovar. Hem incorporat l’apartat de solidaritat, aquest any hem anat de la mà d’Autea, i també hi ha una part de sostenibilitat. Un altre element a tenir en compte és la retransmissió de la prova perquè ens interessa que la gent la pugui seguir. Des de l' any passat es pot veure per streaming i també des d’RTVA.
Què s’ha de tenir en compte quant a la sostenibilitat?
Ara fa tres o quatre anys que treballem en aquest sentit per tal de reduir la nostra petjada de carboni. Cada any intentem reduir-la una mica més evitant imprimir documents, que en els avituallaments no tinguin monodosis, evitar el plàstic, deixar la muntanya neta o intentant que la gent agafi el telecabina o opti pel transport públic. Pel que fa a les emissions que no podem evitar, comprem crèdits CO2.
Els ha facilitat la feina que en l’edició d’enguany tota la prova es disputi a Arinsal?
La veritat és que sí perquè ho tenim tot focalitzat en un lloc. Els corredors arriben al mateix punt i és més fàcil gestionar-ho tot.
Quantes persones han vingut a la prova com a voluntàries?
Entre 140 i 150, sense ells no podríem fer la cursa, són la part més important després dels corredors.
Com és coordinar un equip tan gran?
Els voluntaris que tenen més experiència són caps de sector. Hi ha àrees molt diferents i de més tècniques. N’hi ha que s’ocupen dels traçats, d'altres d'arribada i sortida, d'altres de logística, d'altres de comunicació i més àrees de suport. Cada cap informa el seu equip del que ha de fer.
Com s’organitzen les cerimònies d’obertura i clausura de les competicions?
Fem una xocolatada, música en directe, presentació dels top-5, discursos oficials i entrega de premis a la clausura.
L’animació deu ser important en una prova com aquesta.
No és un esport que cridi l’atenció de molta gent però cada any ens esforcem més a fer-la més atractiva per a l’aficionat.