Lluís Carbonell
“Amb els llibres he volgut apropar la gent a la història”
Presenta la tercera part de la seva novel·la històrica. 72 anys. Nascut a Sant Boi de Llobregat, ha escrit tres novel·les sobre Catalunya i també amb aparicions a Andorra. Presenta el darrer volum el 27 de febrer a la Seu d’Urgell a l’Espai Ermengol a les 7 del vespre.
Com li va sorgir la idea d’escriure una novel·la o una novel·la històrica?
Volia apropar la gent a la història, concretament la del segle XVII fins al segle XVIII. I és clar, si has de llegir un llibre purament d'història potser fa una mica de mandra. Llavors, el que vaig intentar amb la novel·la és anar seguint-la al mateix temps que la història ha anat passant.
Té més pes la història o la literatura?
Els personatges tenen en general referències històriques però en el fons és una novel·la, és a dir, té ficció. Representa una família de Sant Boi de Llobregat, que és allà on vaig néixer.
I com li va sorgir la idea d’aquesta novel·la en concret?
Quan vaig plegar de treballar, vaig pensar que era un bon moment per escriure. Vaig començar a investigar episodis de la història com la Guerra dels Segadors amb el Corpus de Sang, que pensava que havia estat un temps concret i resulta que va durar dinou anys, cosa que desconeixia. Llavors, amb la meva filla mitjana vam dir que ens posàvem a investigar i conforme vam anar buscant informació vam escriure el primer volum.
I el segon i tercer, que és el que presenta ara?
Anar buscant informació van anar apareixent episodis de la història que desconeixia i que em semblava que segurament no eren els únics. Així que ens va semblar interessant poder escriure el segon i tercer volum.
Els títols són: ‘Damià el Cartoixà i la Guerra dels segadors’, ‘Els fills d’en Damià’ i ‘Els néts d’en Damià’. Què signifiquen?
Com deia, el relat parla d’una família i va seguint una trama. La primera parla d'en Damià i el seu germà. La segona entrega parla dels fills i conforme van passant els anys, doncs apareix el tercer volum, que és amb els néts.
Quina relació té Andorra i els voltants amb els llibres?
En el segon volum es parla d'Andorra, amb la seva formació i diverses curiositats com per exemple que al Principal no hi ha castells i coses que vaig anar descobrint, com en Pau Claris, que era canonge de la Seu d'Urgell i tenia contacte amb el Principat.
Conforme anava escrivint li apareixia informació que l'ha portat a escriure tres volums. Té prevista una quarta part?
En principi només teníem previst un únic volum, és cert. Però crec que no hi haurà quarta part. La meva filla i jo hem volgut posar un granet de sorra perquè la gent pugui conèixer la història.
Com definiria el seu estil?
Intentem que s'expliqui a un nivell que tothom ho pugui entendre. Per tant, no hi ha una literatura rebuscada. Hem intentat que sigui una cosa planera a l'hora de poder entendre-ho però amb la finalitat que se sàpiga la història de Catalunya.