Sara Cruz

“No s'ha d'obligar mai els nens a menjar si no volen”

Infants i nutrició. Ofereix tallers mensuals sobre cuina sana a l’Escola d’Art de Sant Julià de Lòria. Demà dimarts impartirà el curs ‘Com fer més saludable l’alimentació dels més petits’, de 19.30 h a 21.30 h.

Sara Cruz

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Quin és l’objectiu d’aquest taller?

Tots sabem que les verdures és un grup d’aliments especialment difícil per als joves. Per tant, donarem eines per intentar revertir aquesta situació. Si els ajudem, és més fàcil que a la llarga els acabi agradant tot tipus de menjar.

La sessió, per tant, va adreçada als pares?

Sí, volem ensenyar a les famílies, especialment als pares, però també als avis o tiets, com és realment una alimentació saludable per als nens. Al curset, però, també poden assistir joves a partir de 14 anys. Cada cop hi ha més adolescents que s’interessen per menjar de manera sana.

Quines són les claus perquè un nen acabi menjant de tot?

El que podem fer si hi ha alguna verdura que no li agrada pel gust o per la textura, és presentar-la i cuinar-la de diferents formes. Això és de fet el que ensenyarem al taller de demà. Una altra clau és no deixar d’oferir-la i insistir que la tasti. Per acceptar un sabor nou necessitem una exposició mínima de 15, 20 o 25 cops. I una altra cosa molt important: no s’ha d’obligar mai els nens a menjar si no volen.

Anys enrera, el sistema era un altre...

Abans, el que no volies menjar per dinar, t’ho trobaves per sopar, o per esmorzar l’endemà. Això està completament contraindicat, perquè el que s’aconsegueix és que empitjori el rebuig del nen cap a un determinat aliment.

El que està clar és que els més petits senten debilitat per uns determinats aliments.

Els nens tenen més necessitats i de forma innata busquen els aliments amb més calories. És a dir pasta, patates fregides... Però també hi ha aliments que no necessiten: no fa falta que els donem ni llaminadures ni brioixeria de manera abusiva, perquè això també fa que el gust s’acostumi a una dolçor falsa.

Com s’ha de gestionar aquest tema dels dolços?

Ha de ser una cosa ocasional. El que aconsello és que a casa no hi hagi dolços i no se’ls ofereixi, perquè quan surten tenen moltes opcions i moltes oportunitats de menjar-ne. Es tracta de donar exemple amb l’alimentació.

Ja des de casa.

Sí, el que els nens veuen a casa és fonamental, perquè aprenen per imitació. Si veuen que a casa hi ha aliments que es mengen diàriament i que són normals en una dieta, ells també els inclouran a la seva.

Com repercuteixen aquests hàbits en la salut?

Primer de tot, hi ha molt menys risc de patir obesitat infantil. I està demostrat que una persona que té problemes de pes en la infància té moltes més probabilitats, a la llarga, de ser un adult obès, amb tot el que això comporta: diabetis, colesterol i moltes malalties associades.

tracking