Qian Wang
“La societat té una idea equivocada del que és el te”
Encapçala aquesta tarda a Encamp un taller degustació del te blauWang va deixar el seu Xangai natal per estudiar a París, on va conèixer l’Àlex, amb qui va venir a viure al Principat el 2004. Va treballar per Andorra Turisme i ara promociona les arts orientals a través de tallers
En què consistirà el taller de te d’avui?
L’activitat consistirà en dues fases. A la primera explicarem i aprofundirem en les regions productores de te de la Xina. Veurem quines són i com es cultiva el te. A la segona part, farem una cerimònia tradicional del te. Farem servir les eines que s’utilitzaven a la Xina, les teteres, els gots, les pinces… tot el set Gong Fu.
La Xina és el principal exportador de te a nivell mundial?
Sí, però no és l’únic. De te se’n cultiva a molts llocs del món, des de l’Argentina i Xile, fins al Japó, l’Índia, Sri Lanka i l’Àfrica.
El te, però, és diferent?
I tant, no tenen res a veure. El xinès i l’africà per exemple, són totalment diferents per la seva mateixa localització d’origen. El terreny, el clima, tot això fa que el gust de la fulla tingui matisos totalment diferents.
Es produeix a tot el territori?
No, només es produeix al sud. La gran majoria dels tes que es prenen arreu del món venen del sud-oest.
I amb els tallers, el que vol és mostrar com es fa te?
Més o menys. El títol que s’ha posat a l’activitat és El taller de la cultura del te xinès, però realment el que jo proposo és un viatge sensorial a les nostres regions productores a través del gust.
Andorra és un país on es prengui te?
No gaire, però com tot el territori occidental. La societat té una idea equivocada del que és el te. La gent pensa que el te és excitant, que és molt fort, però tot són mites que venen del desconeixement.
Què vol dir amb mites?
Que la gent no coneix realment el te, beu te verd i de no gaire bona qualitat i el relacionen amb una mala experiència. Hi ha molts tipus de te, al curs tastarem la varietat blava, que és molt desconeguda i se situa entre el verd i el negre.
Creu que la gent veu el te com un producte de lluny?
Totalment, i com que veu que és de fora i està molt relacionat amb la cultura xinesa, no se’l fa seu. Aquí no es beu te de qualitat.
Es pot aconseguir bon te als supermercats?
És difícil perquè a les grans superfícies hi ha els de bossa que estan molt aromatitzats i les fulles són dolentes. El te bo no té aroma, però a la societat occidental li agrada que faci olor i molts tes de qualitat que venen s’han hagut d’adaptar.
Per què la gent no busca tes de qualitat?
Perquè els de bossa del supermercat són senzills i econòmics. Un bon te és més costós i s’hi ha de dedicar un temps de preparació més llarg. Vivim en el món de la immediatesa.