Mònica Claverol

"A més de dones, calen més trets femenins a l'empresa"

El grup empresarial ha estat un dels guardonats per la promoció de la igualtat Prop de 1.200 treballadors i una plantilla paritària, amb un 53% de dones. L’empresa ha dut a terme una feina d’anàlisi per fer un diagnòstic i implementar millores.

"A més de dones, calen més trets femenins a l'empresa"

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quin és el resultat del diagnòstic fet?

Ens ha permès veure que hi ha temes que els tenim prou bé, tenim iniciatives per a la conciliació, per a la igualtat en els criteris de selecció hi ha un gran número de dones promocionades. Però també hi ha coses a millorar. I quant més amunt, més desigualtats hi ha.

En els càrrecs de responsabilitat?

Exacte. El que és a nivell dels comandaments intermedis hi ha més representació de la dona en proporció que en el que són els superiors. I en els que són de direcció encara hi ha més bretxa.

Ara que fan amb tota aquesta informació?

Es posa un calendari de les accions, en diverses fases. I també ens serveix per posar en valor les coses que ja fem. Tenim, per exemple, un benefici social per a la cura d’infants o de progenitors. En les ofertes de treball no es discriminen els candidats en funció del sexe. També vam corregir fa molt de temps noms de llocs de treball: no són caixeres, és personal de caixa. Un comitè d’igualtat amb dones i homes de diferents categories professionals s’encarregarà de fer el seguiment i empènyer en les accions de millora.

S’ha d’introduir aquesta concepció que no hi ha feines d’homes i dones en la contractació?

De vegades, en un col·lectiu on majoritàriament hi ha un gènere molt predominant s’ha d’afavorir que s’incorpori el sexe que no està tan representat, però això també t’ho dona el mercat. Si fas una recerca de noies que han estudiat mecànica no les trobes però en canvi una figura que hi ha a l’automoció molt important, l’assessor de servei, que és qui et recepciona el vehicle, aquí si que amb els anys s’han incorporat un grapat de dones.

Han detectat bretxa salarial?

Hi ha algunes cosetes. Quan parles de tantes persones també pot haver-hi circumstàncies d’antiguitat, per exemple, que també estan afectant i que poden coincidir amb un tema de gènere però quan grates pots veure que realment és un tema més d’antiguitat o que és una persona que abans tenia una posició de més responsabilitat i ara n’ocupa una de menor però conserva les condicions salarials. Però hi ha coses que està bé que estiguin sobre la taula per a poder-les millorar.

Es plantegen accions per fer créixer les dones en els llocs de més responsabilitat?

Crec que s’aniran veient resultats. Confio que hi hagi la voluntat de l’empresa de poder introduir més dones, però a banda cal també posar més elements femenins a l’empresa. Una mica el que és el cervell dret, que les dones el tenen com a dominant i que és el que controla l’empatia, l’escolta, la intuïció, la creativitat, per a mi el canvi seria poder veure aquests valors més femenins, impregnar-los, que els mateixos homes també s’esforcin a desenvolupar-los.

tracking