Irina Robles i Juanma Casero
“El teatre necessita acció i estar junts compartint espai”
Dirigeixen l’Escola de teatre L’Animal i immersos en altres projectes, el confinament els ha permès reinventar-se i aprofitar un temps que, asseguren, abans no tenien. Els alumnes han vist frenades les classes i els muntatges finals canviaran de data.
Les arts, malauradament, no queden exemptes i també pateixen l’afectació de la crisi sanitària per la Covid-19. És el cas de la Irina Robles, actriu i directora de l’Escola de teatre L’Animal, i del dramaturg i director Juanma Casero. “Intentem treure el vessant positiu de tot això”, introdueix Robles. “En el nostre dia a dia sempre anem atrafegats, en diversos projectes, horaris bastant estrambòtics i el fet que ara hi hagi una aturada general, tot i que el motiu no és agradable, ens ha fet frenar el nostre ritme”, afegeix. Una rutina que acostuma a mantenir-los ocupats i capficats i que es vegi trencada de manera sobtada els ha obligat a fer “una reconstrucció”, assegura Casero. És a dir, en un punt on un sap que ha d’estar sense sortir, ara es té més temps per “estudiar, llegir, pensar i descobrir”, un temps que normalment no tenen perquè “fem les classes que tenen horaris fixos”, subratllen els dos. El confinament l’estan aprofitant per “repassar textos que tenim pendents, altres lectures i molt Netflix!”, apunta Casero. “Segurament és pel fet d’anar a dormir més tard –recull Robles– i estic aprofitant per tornar a llegir novel·la que m’agrada molt i ho trobo a faltar durant l’any”.
Contràriament al que pot semblar, en condicions normals, no són una parella de fer gaire feina a casa i el nou context també els ha obligat a recol·locar-se. “Sempre intentem separar-ho molt i des de primera hora del matí ja estem a l’escola i ens marquem aquesta obligació”, exposa Robles. “A mi m’agrada escriure, però també ho vull fer en un espai com el meu escriptori a l’escola on tinc llibres i apunts i on em sento còmode”, intervé Casero. A l’escola dirigeixen molts grups d’alumnes que, ara, han vist ajornades les classes i com els muntatges de final de curs han de trobar cabuda en noves dates. Han provat de fer algun assaig de manera telemàtica, però s’ha acabat desestimant per la dificultat que comporta. “El teatre necessita acció, posar-nos drets, aixecar-nos i estar junts respirant un mateix espai”, manifesta Robles. La via telemàtica facilita moltes coses, però en teatre no seria l’eina més adient, tot i que ells aprofiten el confinament per fer repassar el text, veure’s les cares i seguir en contacte amb els els alumnes. Casero creu que “a la pràctica és necessari ser-hi i tenir contacte, recollir el ‘feedback’ a l’hora, per exemple, de donar una rèplica o una contra és bàsic”. Les xarxes socials també estan sent una eina molt potent per a L’Animal i tant la Irina com el Juanma han ofert alguna tutoria de temàtica teatral.
Que la situació ha suposat trencar amb el seu ritme és una evidència i ho exemplifica Robles. “Estava amb actuacions a Barcelona, divendres, dissabtes i diumenges, amb ‘Èxit’, al Teatre Gaudí, i hi havíem d’estar fins a mitjan abril.” A més, lamenta, “no només s’ha ajornat, sinó que no crec que es torni a reprendre”.