Carles Perea

“Tot això acabarà passant factura psicològica als joves”

Adolescència i confinament Gestionar la quarantena pot ser encara més complicat a determinades edats, en què formar part d’un grup social resulta bàsic. Perea adverteix del risc de caure o reincidir en les addiccions

“Tot això acabarà passant factura psicològica als joves”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Si l’adolescència és ja de per si una etapa difícil, situacions com la que estem vivint actualment poden agreujar encara més determinats aspectes conductuals dels joves. L’educador social i psicopedagog Carles Perea posa de manifest que “la frustració causada pel confinament pot provocar un empitjorament tant de les relacions interpersonals amb els pares com amb un mateix. Això provoca un conflicte que pot ser difícil de gestionar”, assegura.

A més, en un moment de la vida en què el fet de formar part d’un grup social és un element clau per a la formació de la personalitat, veure’s privat d’aquest factor també pot tenir conseqüències. “El grup d’amics és molt important per a un adolescent, i tot i que es pot mantenir la comunicació de manera telemàtica, no tenir contacte presencial pot afectar des del punt de vista psicoemocional”, exposa l’especialista. I afegeix que “quan tot es comenci a normalitzar, haurem de fer molta feina de suport als joves, perquè tot això els acabarà passant factura psicològica”.

Perea, que és responsable tècnic de l’Associació Els Fills d’Andorra –que ofereix ajuda a famílies i a joves amb casos d’addiccions–, alerta igualment que la quarantena i el fet d’estar tancat tot el dia a casa no ha de suposar cap fre per als adolescents amb drogodependència a l’hora de fer-se amb determinades substàncies. És més, “pot ser que en una situació d’estrès com aquesta els joves busquin encara més mecanismes d’evasió. Com més frustració, més agressivitat i més consum”, subratlla.

Des d’aquest punt de vista, considera que “malgrat que algunes famílies amb joves que tenen problemes de droga o addiccions disposen de recursos per controlar la situació i garantir l’abstinència, d’altres ho porten pitjor”. I recorda el cas recent d’una noia de 15 anys atesa a l’hospital amb un coma etílic. “En algunes ocasions els adolescents es busquen la vida per seguir consumint, saben com aconseguir les substàncies i hi continuen tenint accés, per exemple durant l’estona en què estan permeses les sortides”. Per aquest motiu, el psicopedagog recomana als pares i familiars no abaixar la guàrdia i contactar amb l’associació davant qualsevol conducta sospitosa.

L’entitat, però, està registrant actualment menys consultes que a l’inici de l’alerta sanitària, fet que no deixa de ser “un bon indicador. La nostra feina ha anat de més a menys aquests dies”, assenyala Perea. “Especialment la primera setmana vam atendre molts dubtes, perquè també el que estava passant era completament nou, però després les consultes van anar baixant”, manifesta. Tot i això, Els Fills d’Andorra manté contacte fluid amb aquelles famílies “que ens demanen consells i estratègies per fer front a les possibles problemàtiques”

tracking