Paul-Alexandre Nicolas
“Volíem demostrar que podem ser solidaris”
Ha impulsat el projecte. Solidarit’art amb artistes tant del país com internacionals Els implicats han cedit les seves obres i tot el que es recapti anirà destinat al fons de solidaritat del Govern. A més, creu que el coronavirus ha d’ajudar a impulsar l’art urbà.
Un dels sectors que han quedat i quedaran més castigats amb la crisi del coronavirus és, sens dubte, el de la cultura, com bé sap Paul-Alexandre Nicolas, fundador de la Moanin Gallery. I és per això que ha decidit impulsar un projecte solidari amb una dotzena d’artistes del país i de fora, el Solidarit’art (www.solidaritart.com)
“Teníem ganes de muntar un projecte atesa la situació actual, i volíem donar pes als artistes del país i que també havien treballat a la Biennal de Venècia”, explica Nicolas, que afegeix que “volíem col·laborar i participar en el fons solidari perquè tenim una vena humanista i volíem ajudar”. El jove galerista assenyala que “vaig fundar el projecte i també en soc el director artístic, i la porta està oberta a tots els artistes del país que s’hi vulguin sumar”.
El procés per col·laborar-hi és ben senzill, els artistes han cedit algunes de les obres, i els interessats escullen la que els interessi per la web i fan directament la transferència al fons de solidaritat de Govern. L’impulsor de la iniciativa destaca que “ni el col·lectiu ni els artistes cobrem cap tipus de comissió ni res, l’import és totalment solidari”, i destaca que “de moment hem fet vendes per un valor de 1.500 euros, i tenim ganes de fer-ne més i ara li volem donar un nou impuls”. A més, el projecte ni de bon tros queda adscrit només al coronavirus, sinó que “és un projecte a llarg termini i esperem involucrar-nos en altres aspectes també”.
Tot i el moment complicat per al món de la cultura, els artistes s’han bolcat amb el projecte, fet que enorgulleix Nicolas, que afirma que “estem molt contents, hem reunit artistes molt variats i no sé com donar-los les gràcies. Vam veure que estem en una època de crisi, que després serà encara més dur, i volíem demostrar que podem tenir pes en la societat i també demostrar que podem ser solidaris”. A més, destaca que “amb tot el que s’està debatent ara al Consell General, com l’estatut de l’artista, o l’associació que estem fent de la casa dels artistes, havíem de fer aquest pas”.
I com es presenta el futur en el món de la cultura? Paul-Alexandre Nicolas admet que “serà complicat perquè una de les nostres activitats és aportar obres a despatxos, restaurants o oficines, i això limita molt, també pel que fa a organitzar exposicions”, però, com tot, encara que sembli difícil, té una part positiva, i creu que ara és el moment de potenciar l’art urbà. “Tenim el vessant d’especialistes en art urbà, i amb la represa d’activitats esperem que ens autoritzin a fer les obres perquè podem començar i és el moment”, i clou que “és important que les institucions entenguin que l’espai urbà ara té més importància perquè quan acabi la Covid-19 serà on ens trobarem i serà una vitrina de cara al món. Volem embellir el carrer i portar-hi un valor afegit, però guardant el vessant històric d’Andorra”.