Pau Chica

“En alguns casos ni la família sabia que van ser deportats”

Víctimes del nazisme i de l’oblit. Amb Marc Bernadas ha escrit ‘Cerdans i alturgellencs als camps nazis’, un llibre que publicarà en breu Anem Editors, on rescaten de l’oblit el destí d’una vintena de persones deportades als camps d’extermini.

Pau Chica

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Sobta que 75 anys després de l’alliberament dels camps nazis hi hagi tants noms i dades que encara resten en l’oblit.

Val a dir que en els darrers deu anys s’ha fet un salt endavant molt important en la recerca històrica sobre aquest tema; però també cal tenir en compte que els camps nazis tenien un sistema d’arxius molt complet, dels quals s’ha conservat un volum d’informació molt important, tot i que encara hi ha una part pendent de classificar.

Han tingut accés a aquests arxius?

Per les característiques de la nostra recerca no ens hem pogut desplaçar fins a Alemanya, però hem tingut accés a la base de dades alemanya que recull els noms dels deportats als diversos camps. A més, a banda dels arxius comarcals de l’Alt Urgell i la Cerdanya, hem pogut consultar també la base de dades del Libro Memorial. Españoles deportados a los campos nazis (1940-1945), editat pel ministeri de Cultura espanyol, que conté una informació força fiable, i els arxius militars d’Àvila, Madrid i Guadalajara, entre d’altres fonts.

Qui o què els va posar sobre la pista de les persones que identifiquen al llibre?

Amb el Marc fa anys que ens coneixem, i la idea d’aquesta recerca fa temps que ens rondava pel cap a tots dos, fins que, fa un parell d’anys, va coincidir que cadascun de nosaltres va començar a tirar del fil pel seu compte, i quan ens vam trobar i ens vam adonar que estàvem treballant en el mateix projecte vam decidir fer-ho plegats.

Han pogut esbrinar per què van acabar sent deportats?

D’alguns d’ells s’ha conservat un expedient força complet, mentre que n’hi ha d’altres que amb prou feines contenen un parell de fulls. Suposem que tots ells eren republicans. N’hi ha tres que va ser membres de la resistència, i pensem que altres cinc molt probablement també ho van ser, i per això van ser deportats quan els van capturar.

Han localitzat parents seus a l’Alt Urgell o a la Cerdanya, si és que encara hi viuen?

No de tots, però de la major part hem pogut trobar algun parent.

I com han reaccionat, en saber de la seva recerca?

S’han mostrat molt agraïts per haver pogut recuperar la memòria dels seus parents. De fet, en alguns casos ni tan sols la família sabia que havien estat deportats; els van donar per desapareguts i no n’havien tornat a saber res.

Al llibre també fan referència als principals fets històrics de l’època.

Mentre escrivíem les biografies ens vam adonar que era complicat entendre-les per separat, i per això vam pensar a començar el llibre amb un resum del context històric d’aquells anys a Espanya i a Europa.

tracking