Jaume Torra
“La idea era mantenir les tradicions tot i la crisi sanitària”
Canòlich en confinament El grup de dansa lauredià ha enregistrat, seguint totes les mesures de seguretat, la tradicional dansa de la diada, que s’emetrà aquest cap de setmana per Lòria TV coincidint amb la celebració.
Pot un grup de dansa mantenir l’activitat tot i el confinament? L’Esbart Laurèdia ha demostrat que la Covid-19 no ha suposat cap impediment per dur a terme –de manera virtual, això sí– els assajos i les classes de sempre. El resultat més palpable que tot plegat ha funcionat ha estat l’enregistrament d’un vídeo del tradicional ball de Canòlich, que s’emetrà aquest cap de setmana per Lòria TV coincidint amb la celebració de la diada. De fet, el canal ha ofert aquests dies diferents espectacles de l’esbart, així com, cada divendres, un petit espai de 15 minuts anomenat Xarrups, amb actuacions del grup i entrevistes a persones que hi han estat relacionades.
Pel que fa a la celebració de Canòlich, “la idea era mantenir les tradicions tot i la situació de crisi sanitària”, explica el director de l’esbart, Jaume Torra. “Calia reinventar-se i fer-ho d’alguna manera. Aquesta era la filosofia”, puntualitza. Així, dissabte passat el conjunt va pujar al santuari per gravar la peça que interpreta cada any per les festes lauredianes des del 1998 –any del 775è aniversari de la troballa de la Verge–, amb coreografia de Jordi Torres i música basada en els goigs de Canòlich, molt populars entre la gent de la parròquia.
“El més complicat va ser adaptar-nos a les mesures sanitàries”, assegura el director. “És una dansa en parella, en què cal donar-se les mans, que acaba amb una rotllana.” Quina va ser la solució? Seguir els criteris de distància social. “Tothom a dos metres i amb guants i mascareta.” En el cas de les noies, “la mascareta amb blonda per fer joc amb la mantellina”. En total, “vam estar dues hores per gravar un ball de tres minuts”, especifica el responsable de l’Esbart Laurèdia. “Anàvem parant i jo donava les indicacions per a cada frase. S’anaven alternant plans més generals i plans més tancats. El resultat és similar a un videoclip.”
Durant el primer mes de quarantena el conjunt va estar assajant per Instagram, amb unes sessions obertes a tothom que eren més “com una classe convencional. Però quan feia un mes que estàvem així vam decidir canviar el sistema i començar a fer assajos per Zoom, perquè d’aquesta manera jo podria veure els alumnes ballant davant la càmera i corregir-los”, assenyala Torra, que remarca que l’esbart manté les sessions de treball habituals, en format virtual, amb les diferents seccions que el formen.
A més, l’Esbart Laurèdia va incorporar a començament d’aquest curs un grup de música que també s’ha volgut implicar en les celebracions de Canòlich. “Des de casa tocaran una introducció el dia que s’emeti el vídeo. Esperem que l’any que ve es pugui fer el ball com sempre, sense mascaretes i amb públic en directe. I amb la participació del nou grup de música, és clar”, conclou el director.