Rafael Heredia
“He dit als companys que si troben una altra feina l'agafin”
Un sector especialment tocat El president de l’Associació de Guies Turístics d’Andorra (AGTA) creu que l’activitat de la professió trigarà a tornar a la normalitat, però confia que no s’anul·laran totes les reserves fetes per a aquest estiu.
La por i la incertesa s’ha apoderat de molts àmbits d’activitat arran de la crisi del coronavirus, però si hi ha un sector especialment afectat aquest és el del turisme. La situació s’agreuja encara més quan la teva professió depèn directament de desplaçaments organitzats per agències de viatges, que es poden veure anul·lats d’un dia a l’altre. Amb 25 anys d’experiència com a guia turístic, Rafael Heredia afirma que “mai havia viscut una cosa com aquesta. Depenem en un 90% dels encàrrecs directes de les companyies i l’activitat s’ha aturat en sec”.
En no treballar amb contracte fix, i no ser tampoc autònoms, els guies tenen un estatus laboral molt particular que els converteix en especialment vulnerables davant l’actual situació. “Cada mes les agències ens proporcionen les dates en què hem de treballar i tenim una remuneració que pot variar en funció de les jornades que hem fet”, explica Heredia, que també és president de l’Associació de Guies Turístics d’Andorra. “De moment estem inscrits al servei d’Ocupació i percebem l’atur, el Govern ens ha ajudat molt en aquest sentit. Però cal ser realistes: he dit als companys de l’associació que si troben una altra feina de manera temporal l’agafin, i jo mateix n’he buscat una de transportista per al mes de juliol. No volem dependre eternament de les ajudes”, remarca. De fet, els membres d’aquest col·lectiu ja acostumen a alternar dues feines en el decurs de l’any, a causa que les visites turístiques es concentren bàsicament als mesos de primavera i estiu.
Tot i el que està passant, el guia turístic confia que “no s’anul·lin totes les reserves que estaven previstes per a aquest estiu” o que, com a mínim, aquests viatges es puguin fer més endavant. “Tinc l’esperança que molts grups que havien contractat un viatge per al juny o juliol podran venir al setembre o octubre”, manifesta. També considera que la política sanitària que ha seguit Andorra, practicant els tests d’anticossos de la Covid-19 a tota la població, “ha de ser una garantia de cara al turisme, perquè és una manera de demostrar que es pot venir al país amb tranquil·litat”. Però també recorda que “és el client qui té l’última paraula. És important que no agafi por i acabi cancel·lant”.
Heredia augura que, amb vista a les properes setmanes, “sí que començarà a venir més turisme de proximitat, però aquest és un perfil que no acostuma a contractar guies”. Per aquest motiu, el sector haurà de reinventar-se. “Caldrà obrir-se a aquests visitants dels països veïns i, per què no, també al turisme intern. Hi ha molta gent d’Andorra que no coneix a fons el país”, indica. En qualsevol cas, espera que la professió no es perdi. “El que més temo és que alguns companys canviïn definitivament de sector i deixin aquest feina tan maca. I si no la fem nosaltres, qui la farà?”